Vine primăvara! Temperaturi în creștere

Vremea intră de miercuri într-un proces de încălzire, iar primăvara începe să se instaleze. Cu toate acestea, un cod galben va fi în vigoare de dimineață în mai multe județe.

În sudul țării, vremea se schimbă radical. Vom avea parte de o zi cu soare, cerul va fi în mare parte senin, iar temperaturile vor fi cuprinse între 12 și 0 grade Celsius.

La începutul, dar mai ales la sfârşitul intervalului vor fi condiţii de ceaţă. Presiunea atmosferica va fi aproape staţionară.

Potrivit prognozei meteo ANM, la munte se vor menține condiții de ploaie și ninsoare, însă se va resimți o încălzire accentuată. Valorile temperaturilor sunt între 7 și -2 grade Celsius. temperaturile record ale săptămânii vor fi sâmbătă, 31 martie, când se vor înregistra 18 grade Celsius.

Încălzirea vremii duce la topirea zăpezilor, iar în acest context mai multe inundații au avut loc în țară. Este cod portocaliu de inundații acum pe râurile din patru județe: Argeş, Teleorman, Dâmboviţa şi Giurgiu. În unele locuri sunt posbile chiar depășiri ale cotelor de apărare.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, pe regiuni. Prognoza e valabilă până în 8 aprilie 2018, adică până-n ziua de Paști. 

Vremea în sudul țării.

Vremea, deosebit de rece la începutul intervalului, când se va înregistra o medie de 5 grade a temperaturilor diurne, se va încălzi ușor și treptat, astfel încât până la sfârșitul lunii martie va deveni caldă, cu o medie regională a valorilor diurne de aproximativ 22 de grade. În primele două zile ale lunii aprilie mediile diurne vor scădea spre 18 grade, iar în a doua săptămână de prognoză vor fi ușoare variații termice de la o zi la alta, iar media regională se va situa între 16 și 21 de grade, cu cele mai scăzute valori la sfârșitul intervalului de prognoză.

Temperaturile minime se vor situa în jurul unei valori medii de 0 grade în primele 4 zile, apoi vor crește treptat până la sfârșitul primei săptămâni, spre aproximativ 7 grade. În cea de a doua săptămână, mediile nocturne se vor încadra între 5 și 7 grade. În primele zile ale intervalului de prognoză, precum și în jurul datei de 1 și 6 aprilie, vor fi precipitații pe arii relativ extinse, iar în celelalte zile probabilitatea de apariție a acestora va fi mai redusă.

Vremea la munte

Vremea va fi rece în primele zile ale intervalului de prognoză, când maximele diurne se vor situa în jurul unei valori medii de 0 grade, iar minimele nocturne vor fi negative, cuprinse între -6 și -4 grade. Ulterior, va avea loc un proces de încălzire, astfel încât pe 31 martie va fi mai cald decât în mod obișnuit la sfârșitul lunii martie, media maximelor va fi de aproximativ 10 grade, iar minimele vor deveni ușor pozitive. În a doua săptămână de prognoză vor fi alternanțe termice, astfel încât valorile diurne se vor încadra, în general, între 6 și 8 grade, mai ridicate în jurul datei de 4 aprilie, spre 10 grade, iar cele nocturne vor fi cuprinse între -1 și 2 grade, în medie, pe tot parcursul acestei săptămâni.

Comentarii