Tradiţionalul bâlci de Sfânta Maria, din ce în ce mai scurt. Tinerii nu mai sunt interesaţi

Bâlciul tradiţional de Sfânta Maria va dura, în acest an, doar o săptămână deoarece negustorii şi meşterii populari participă la multe evenimente de gen din ţară, iar tinerii giurgiuveni au început să înlocuiască plăcerea bâlciului şi cu alte distracţii, arătând un interes scăzut pentru astfel de târguri.

„Bâlciul de Sfânta Maria este un reper pentru oraşul nostru, o sărbătoare locală cu tradiţie, şi municipalitatea pune la dispoziţie spaţiul necesar desfăşurării bâlciului şi asigură suplimentarea mijloacelor de transport în comun pe acest traseu astfel încât toţi giurgiuvenii să se poată bucura de această sărbătoare tradiţională”, a declarat joi, pentru AGERPRES, primarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu.

În fiecare an, bâlciul prilejuit de sărbătoarea Sfintei Maria începea pe 1 august şi se încheia pe 15 august. Anul acesta însă a început abia joi pentru că negustorii şi meşterii populari participă şi la alte evenimente ţară desfăşurate tot în această perioadă, iar tinerii manifestă un interes scăzut pentru respectiva serbare.

„Cea mai mare plăcere era să ne aducem copii aici şi, după o distracţie pe cinste în care îi dădeam în lanţuri, mâncam vată de zahăr şi mititei, cumpăram tuciuri şi oale pentru prepararea de conserve pentru iarnă. Acum copiii au crescut, iar nepoţii preferă şi alte distracţii şi nu mai sunt atât de atraşi de bâlci, dar eu revin cu plăcere în fiecare an aici, deşi observ că în acest an a început mai târziu ca de obicei”, a declarat, pentru AGERPRES, Margareta I., de 62 de ani, din Giurgiu.

Organizatorii spun că sunt aşteptaţi negustori şi meşteri populari cu obiecte de artizanat, ii, feţe de masă, linguri de lemn, pălării, papuci din piele dar şi curele, hamuri, tuciuri, străchini şi căni de lut pictate din Vâlcea, Buzău, Prahova, Sibiu, Târgovişte, Roman.

Totodată, la bâlci au sosit şi cei cu tiribombe şi avioane zburătoare, maşinuţe electrice şi standuri de tir de agrement, precum şi producători de miere, turtă dulce, bomboane, îngheţată, compot şi zacuscă dar şi comercianţii de mititei.

„Îmi amintesc cu plăcere cum veneam cu părinţii şi bunicii la bâlci şi cea mai mare distracţie era să ne dăm în tiribombe, după care părinţii ne luau pălării de paie şi fluiere cu apă care imitau trilul păsărilor”, a declarat, pentru AGERPRES, Ionel S., de 48 de ani din Giurgiu.

Peste 100 de jandarmi asigură măsurile de ordine publică cu ocazia desfăşurării Bâlciului tradiţional de Sfânta Maria în municipiul Giurgiu şi patrulează zilnic în zona organizării acestuia.

www.agerpres.ro

Comentarii