Tradiția de Bobotează, respectată și în acest an la Giurgiu. Cine a scos prima cruce sfințită din apă?

Un tânăr în vârstă de 31 de ani din Giurgiu, Robert Alexandru Chelaru, este cel care a scos primul crucea sfinţită din apele Dunării aruncată de Bobotează de episcopul de Giurgiu, Ambrozie.

Manifestările religioase de Bobotează au început la Giurgiu cu săvârşirea Sfintei Liturghii de către episcopul Ambrozie, la Catedrala Episcopală Adormirea Maicii Domnului din centrul municipiului, după care întreg soborul de preoţi şi credincioşii au plecat în procesiune prin centrul oraşului până la Canalul Cama, lângă podul Bizetz, unde episcopul a aruncat în apele Dunării cinci cruci sfinţite din lemn.

Cinci tineri cu vârste cuprinse între 24 şi 39 de ani au sărit în apele îngheţate la propriu ale Dunării, după ce a fost spartă gheaţa de la mal, în jurul pontonului de unde tinerii curajoşi au sărit în apă, iar Robert Alexandru Chelaru a fost cel care a adus primul crucea sfinţită la mal.

La ieşirea din apele Dunării, la o temperatură atmosferică de un grad Celsius, tinerii au fost înfăşuraţi în pături groase de către voluntarii de Cruce Roşie din Giurgiu, după care primarul municipiului, Nicolae Barbu, a oferit premii în bani cuprinse între o sută şi patru sute de lei pentru toţi cei care au sărit în apă.

Tinerii care au sărit în apă au primit din partea Episcopiei Giurgiului icoane, cruci sculptate în lemn şi calendare.

Tradiţia spune că cei care recuperează crucea sfinţită din apele Dunării sunt feriţi de boli tot anul.

La start s-a mai înscris un bărbat care a fost refuzat la proba medicală.

Tinerii care au sărit în acest an în apele Dunării la Giurgiu pentru a recupera crucile sfinţite au spus că nu s-au antrenat în mod special pentru această zi, dar au mai participat la tradiţie şi în anii trecuţi.

www.agerpres.ro

foto: facebook – Primăria Giurgiu

Comentarii