Școli închise la inițiativa părinților, de frica gripei. Uneori, fără acordul DSP și fără a exista, concret, cazuri de gripă…

Primarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu, a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că mai multe şcoli din oraş Giurgiu sunt închise din cauza gripei sau absenteismului în procente de până la 40 la sută în rândul elevilor de frica epidemiei, deciziile fiind luate la iniţiativa comitetelor de părinţi, edilul adăugând că totuşi numărul cazurilor confirmate este mic şi nu justifică închiderea acestor unităţi de învăţământ.

„Fără să vrem, pe lângă uşoara gripă care a poposit şi pe meleagurile noastre, mai severă sau mai uşoară, intervine acea psihoză, frică, teamă pentru că am aflat că o persoană din oraş s- a prezentat la DSP panicată că a stat pe lângă un cetăţean chinez care locuieşte în municipiu de ani buni şi credea că ar putea să aibă coronavirus. Am devenit paranoici câteodată. Indiferent că îl vezi că a stat o viaţă vecin cu tine, faptul că e chinez dă o teamă, parcă s-ar transmite aşa, on-line. Asta nu înseamnă că dacă vezi pe cineva mai asiatic ‘gata, e purtător’! Asta e, în oraş avem şi câţiva chinezi care au afaceri de mai mulţi ani, nu de acum”, a declarat primarul municipiului Giurgiu.

El a menţionat că în judeţ ar fi confirmate numai şapte cazuri de gripă, dar mai multe şcoli au cerut suspendarea cursurilor la solicitarea comitetelor de părinţi care doresc să prevină răspândirea bolii.

„Aud acum că ar fi închisă şi Şcoala 8, Şcoala 10 a închis fără să ceară acordul DSP, la Şcoala 7 iar nu a existat acordul DSP Giurgiu pentru că a apărut un ordin comun al Ministerului Educaţiei cu Ministerul Sănătăţii şi doar dacă se adeveresc cazurile, doar dacă este epidemie, se suspendă cursurile, dar comitetul de părinţi şi consiliul de administraţie au luat măsurile preventiv”, a afirmat Nicolae Barbu.

Potrivit acestuia, la Şcoala 7 nu s-ar fi adeverit cu certificate medicale că sunt cazuri de gripă, dar „aproximativ 40 la sută dintre elevi lipsesc de la cursuri pentru că părinţii dacă au văzut că au copilul răcit l-au ţinut acasă, nu sunt dosare de la medic, dar e teama asta”.

Edilul a arătat că Primăria municipiului Giurgiu a luat măsuri de prevenire a răspândirii virusului gripal şi a alocat fonduri pentru achiziţia de materiale dezinfectante pentru mâini, podele şi mobilier, fiind astfel achiziţionate „174 soluţii de dezinfectare şi 406 rezerve pentru toate unităţile şcolare din oraş”.

În finalul conferinţei de presă, primarul Nicolae Barbu a recunoscut că şi el a fost afectat de gripă în urmă cu zece zile, după ce a venit din „concediul petrecut în Bulgaria”.

www.agerpres.ro

Comentarii