Replica sabiei lui Ștefan cel Mare – popas la Giurgiu, în ajun de Centenar

O replică a sabiei lui Ştefan cel Mare, care este adusă din Turcia, va poposi în 29 noiembrie, în municipiul Giurgiu, autorităţile locale pregătind un ceremonial militar şi religios în Piaţa Tricolorului cu această ocazie.

„Meritul aparţine Inspectoratului Judeţean şi Inspectoratului General al Jandarmeriei şi este un eveniment important al municipiului Giurgiu de care trebuie să fim mândri şi care să ne aducă aminte peste ani şi ani căci, cu ocazia Centenarului, a avut un loc la Giurgiu un eveniment de o aşa mare importanţă. Mulţi români care au mers în Turcia au văzut această sabie la Muzeul Topkapî şi au simţit toate acţiunile înaintaşilor noştri văzând acest obiect al unităţii noastre şi al războiului care s-a dus pentru păstrarea identităţii noastre naţionale. Tot timpul am crezut că va veni o vreme când acest obiect drag nouă se va întoarce în ţară. Chiar dacă este o replică a acestei săbii celebre, a domnitorului nostru Ştefan cel Mare, este un eveniment foarte important şi mulţumim tuturor care s-au implicat în acest mare eveniment”, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, primarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu.

Şeful IJJ Giurgiu, Daniel Ruşanu, cel care a insistat ca sabia lui Ştefan cel Mare să poposească pentru o zi şi la Giurgiu, a declarat că acesta este un eveniment „pentru marcarea unităţii de neam şi de credinţă”.

„O echipă de patrioţi români din care face parte şi inspectorul şef al IJJ Braşov va aduce în ţară, în data de 29 noiembrie, replica sabiei lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. Această delegaţie se află acum pe teritoriul Turciei şi va intra în ţară prin PTF Giurgiu- Ruse în data de 29 noiembrie. Cu acest prilej, la Giurgiu se va desfăşura un ceremonial militar şi religios intitulat „O sută de ani de unitate”, eveniment organizat de IJJ Giurgiu, cu sprijinul Primăriei Giurgiu. Delegaţia va fi întâmpinată în PTF Giurgiu-Ruse, urmând apoi să ajungă în Piaţa Tricolorului din oraş, unde va fi un ceremonial militar şi religios cu Intonarea Imnului Naţional, prezentarea replicii sabiei lui Ştefan cel Mare în faţa plutoanelor de jandarmi. Să sărbătorim şi să demonstrăm că şi la Giurgiu sunt buni români care simt, gândesc şi trăiesc româneşte”, a declarat Daniel Ruşanu.

El a spus că, la ceremonialul din Piaţa Tricolorului vor fi prezente şapte perechi ecvestre din cadrul Direcţiei Generale de Jandarmi a municipiului Bucureşti.

Replica sabiei lui Ştefan cel Mare şi Sfânt este adusă în ţară în urma demersurilor efectuate de către Ordinul Militar Creştin Ortodox Sfânta Maria şi Casa de Comerţ Balcanică din Braşov, fiind donată de către Muzeul Topkapî din Istanbul.

Odată cu replica sabiei, la Giurgiu va ajunge şi steagul tricolor brodat cu icoana lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. După desfăşurarea ceremonialului de la Giurgiu, replica sabiei şi tricolorul vor merge la Catedrala Mitropolitană de la Sibiu, unde vor fi sfinţite, iar în data de 30 noiembrie, de ziua Sfântului Andrei, ocrotitorul României, replica sabiei, steagul şi icoana lui Ştefan cel Mare vor ajunge la sediul IJJ Braşov, urmând ca, de Ziua Naţională a României, să fie expuse în loc de cinste în cadrul defilării militare ce se va organiza în municipiul de la poalele Tâmpei.

Primarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu, şi-a exprimat speranţa că, în final, „această sabie trebuie să stea acolo unde sunt înhumate osemintele domnitorului nostru, la mănăstirea Putna”.

www.agerpres.ro

Comentarii