Puncte de informare privind pesta porcină, deschise în oraș

Un număr de 40 de puncte de informare privind măsurile ce trebuie luate de populaţie pentru prevenirea pestei porcine africane au fost amenajate în municipiul Giurgiu, a anunţat vineri primarul Nicolae Barbu.

„În urma discuţiilor pe care le-am avut la nivelul Instituţiei Prefectului privind comandamentul pentru situaţii speciale ni s-a pus în vedere să informăm cetăţenii, să identificăm zonele unde sunt crescătorii de porci în mediul natural, chiar şi individual în gospodăriile populaţiei, să înştiinţăm acele persoane ce nu trebuie să facă în această perioadă şi cât de mult să prevenim ca acest virus să se stabilizeze la nivelul unde este acum, adică Tulcea, Constanţa, Ialomiţa. Noi am amenajat în oraş 40 de puncte de informare, unde am pus afişe în care sunt oferite explicaţii privind pesta porcină africană şi măsuri de prevenţie. Suntem foarte aproape, între noi şi Ialomiţa este Călăraşi, dacă acest virus va pătrunde şi în acest judeţ, atunci măsurile pe care va trebui să le aplicăm vor fi mult mai dure, va trebui să asigurăm intrările din oraş cu mijloace de dezinfecţie pentru maşini”, a declarat pentru AGERPRES primarul municipiului Giurgiu.

El a spus că, pe raza municipiului Giurgiu, nu sunt ferme de porcine, dar există în gospodăriile populaţiei, de aceea măsurile de prevenire privind apariţia pestei porcine africane vor fi amplu mediatizate atât pe site-ul primăriei, cât şi în punctele de informare.

„Unul dintre lucrurile importante pe care trebuie să şi le însuşească fiecare este faptul că nu trebuie să-i mai hrănească cu alimente pe aceşti porci, pentru că virusul se poate transmite şi prin carne, prin mezeluri (…). Mergem la mare, gândiţi-vă că putem veni de la mare cu acest virus, venim acasă cu alimente care ne-au mai rămas într-o sacoşă, nu le-am aruncat la Constanţa şi venim acasă şi le dăm animalelor din curte, în momentul acela avem posibilitatea să transmitem virusul”, a afirmat primarul.

Totodată, Barbu a subliniat că populaţia trebuie să transmită imediat autorităţilor dacă sesizează cazuri de îmbolnăviri la porci, pentru a fi identificat focarul şi a preveni extinderea epidemiei.

www.agerpres.ro

Comentarii