Probleme mari cu transportul în comun din municipiu: două trasee suspendate, pe restul se circulă cu mari întârzieri

Transportul în comun în municipiul Giurgiu se desfăşoară cu dificultate, pe două trasee microbuzele nu au circulat câteva zile din lipsa şoferilor, iar pe celelalte acestea sosesc cu întârzieri mari în staţii, ceea ce duce la aglomeraţie şi la nemulţumirea cetăţenilor, care s-au plâns primarului.

‘Nu este posibil aşa ceva, pe traseele patru şi cinci am aşteptat şi câte o oră şi nu a venit nicio maşină, abia apoi am aflat că de fapt nu circulă, pentru că nu au maşini sau şoferi’, a declarat pentru AGERPRES Elena D, de 52 de ani.

‘Aşteptăm şi câte o jumătate de oră în staţie şi vin deja pline. În microbuzele acestea de 19 locuri pe scaune, cu culoare pe care poate circula un singur om, nu se poate asigura urcarea sau coborârea decentă, pentru că atunci când un val de oameni urcă şi tu vrei să cobori, te alegi cu hainele rupte’, a spus Valentina S., de 48 de ani.

‘Nu înţeleg de ce nu avem şi noi autobuze civilizate, nu microbuze din astea, care să poată lua toţi călătorii din staţie şi în care să beneficiem de aer condiţionat. Şoferii spun că nu dau drumul la aer condiţionat că e consumul de combustibil prea mare şi se plimbă prea mult pensionarii, dar niciun pensionar nu iese din casă de dragul de a se plimba pe căldura asta şi oricum firma îşi decontează banii pentru călătoriile pensionarilor de la administraţia locală. E mai bine să leşinăm aici de căldură şi în aglomeraţie?’, a afirmat Nicu S., un pensionar în vârstă de 72 de ani.

Primarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu, a spus că i-a fost adusă la cunoştinţă situaţia transportului în comun din oraş iar aceasta ar fi apărut din lipsa şoferilor.

‘Operatorului de transport i-au plecat din şoferi. Apăreau tot felul de disensiuni interne la operator că nu ajungeau toţi banii de bilete la firmă, se mai dădeau bani de către călători şi nu se dădea bilet, le-au pus camere video pe şoferi şi, la momentul acela, cinci au lăsat cheile. Operatorul m-a informat că neavând numărul de şoferi necesar, nici nu funcţionează toate maşinile şi atunci sunt foarte aglomerate zilnic. Îi monitorizăm, am mers până acolo încât i-am informat că dacă nu respectă caietul de sarcini, reziliem contractul cu tot ceea ce implică lucrul acesta’, a declarat joi, presei, Nicolae Barbu.

El susţine că rezolvarea acestei situaţii stă într-un proiect european.

‘Un an mai avem, deja suntem în licitaţie, până la preluarea de către Tracum a serviciului şi atunci nu vor mai fi probleme’, a completat primarul.

Nicolae Barbu spune că acum transportul în comun în municipiu se desfăşoară cu un operator privat, dar municipalitatea va prelua acest serviciu de anul viitor prin firma Tracum şi, prin proiectul european, vor putea fi achiziţionate ’13 autobuze noi, cu o capacitate de 70 de călători, minimum 21 de locuri pe scaune, cu autobază cu staţii de alimentare, cu verificarea maşinilor prin GPS şi cu monitorizare video în staţii şi pe traseu pentru a şti exact câte minute mai ai de aşteptat până la sosirea unui autobuz’.

Până atunci, giurgiuvenii continuă să circule înghesuiţi în microbuze de 19 locuri, care sosesc la intervale orare mari în staţie şi se vor îmbarca din staţii în care nu este afişat programul şi nici ritmicitatea cu care microbuzele ajung în staţie.

www.agerpres.ro

Comentarii