Primele dosare de despăgubiri pentru porcii uciși de autorități, înaintate către ANSVA

Autorităţile judeţene au efectuat recensământul porcilor în peste şase mii de exploataţii non-profesionale şi au întocmit dosare de despăgubiri în valoare totală de 137.570 de lei pentru cei ai căror porci au fost ucişi în urma apariţiei primului focar de pestă porcină africană de la Brăniştari, judeţul Giurgiu.

„Din data de 7 septembrie 2018 când a fost confirmat primul focar de pestă porcină africană la Brăniştari şi până acum, în judeţ am efectuat recensământul porcilor în 6.081 de exploataţii non-profesionale, gospodării ale populaţiei, unde au fost realizate şi informări. În localitatea Brăniştari, unde a fost confirmat primul focar de pestă porcină africană, s-au finalizat la această dată dosarele de despăgubiri şi au fost înaintate către ANSVSA”, a declarat miercuri directorul DSVA Giurgiu, Liviu Florescu.

El spune că, în total, la Brăniştari, valoarea despăgubirilor este de 137. 570 de lei pentru 141 de porci care au fost ucişi. Despăgubirile se fac în funcţie de greutatea, vârsta, valoarea genetică şi stadiul de gestaţie pentru că s-a întâmplat să fie găsite în gospodării scroafe gestante.

Pentru purceii sub două luni şi cu greutatea cuprinsă între 15 şi 18 kilograme despăgubirea este de 160 de lei pe cap de purcel, pentru purceii între două şi cinci luni şi 25 de kilograme – 350 de lei pe cap de purcel, pentru purceii peste cinci luni şi până la 130 de kilograme – 10 lei pe kilogram, pentru cei peste 130 de kilograme – 9 lei pe kilogram şi pentru scroafe gestante – 12 lei pe kilogram.

Pesta porcină africană a mai fost confirmată în judeţul Giurgiu la Comana, Budeni şi Mihai Bravu, unde au fost recenzaţi peste opt sute de porci, dosarele de despăgubiri urmând a fi întocmite pe parcursul uciderii porcilor.

www.agerpres.ro

Comentarii