Preşedintele MARIAN MINA – replică în scandalul repartizării banilor de la buget

După ce consilierii liberali şi, mai apoi, primarul Nicolae Barbu au acuzat conducerea CJ că ar condiţiona repartizarea banilor de la bugetul de stat de rezultatele obşinute de PSD la alegerile europarlamentare, preşedintele CJ, Marian Mina, a dat replica, într-o conferinţă de presă, în care a explicat pe larg care este situaţia, de fapt, pornind de la a arăta – încă o dată – că este vorba despre împărţirea cotei de 7,5 % din impozitul pe venit:

”Banii aceia, 7,5% sunt un fond exclusiv la dispoziția Consiliului Judeţean, iar în lege scrie, negru pe alb, că acei bani se împart pe parcursul anului 2019 şi nu au nicio perioadă de timp pentru a fi împărţiţi.

Conform Legii Bugetului, la cinci zile după publicarea Bugetului, CJ Giurgiu avea obligaţia să trimită către fiecare primărie în parte o adresă, prin care să le ceară ce cofinanţări au, ce nevoie au de bani, lucru pe care Consiliul Judeţean l-a făcut, urmând ca pe data de 8  a lunii în curs, noi să le comunicăm la Finanţe, lucru care s-a întâmplat, deci suntem în termen.

Chiar dacă am fi grăbit puţin lucrurile, şi am fi comunicat către finanţe respectiva repartizare, vă spun că primăriile nu primeau banii în cont pentru a doua zi, pentru că acei bani nu sunt din cotele de TVA cum am auzit un vicepreşedinte PNL la nivel naţional vorbind, acei bani sunt din impozitul pe venit. În funcţie de cum se încasează impozitul pe venit, ei se repartizează spre primării.”

De asemenea, preşedintele CJ a respins categoric acuzaţii legate de şantaj la adresa primarilor:

”Nu s-a pus niciodată problema ca primarii să fie şantajaţi, iar eu nu voi repartiza banii după principiul care ţipă mai tare. Banii se împart după ce vom avea o consultare cu fiecare primar în parte, ca să îi repartizăm corect, în funcţie de nevoile pe care le au. şi nu după cum ţipă la televizor.

În săptămâna de dinaintea ședinței de consiliu, am avut discuții înclusiv cu colegii de la PNL și ALDE  vis-a-vis  de buget și repartizarea sumelor și n-au avut absolut nimic de obiectat, nu s-a supărat nimeni că nu alocam banii în ședința respectivă.

Că, ulterior, dânșii au dat alte informații pe la presa națională este pentru că acolo sunt două tabere. Eu am discutat cu peneliștii, cei care fac scandal sunt mai portocalii.

Primăriile puteau să-și facă bugetul fără această cotă repartizată de CJ”, a mai declarat preşedintele Marian Mina.

 

Comentarii