Planul PSD de distrugere a PNL Giurgiu

Dacă la alegerile locale am constatat o luptă dură, dar tăcută, iar în perioada constituirii consiliilor locale şi consiliului judeţean am avut parte de un armistiţiu, sub presiunea solilor de la Bucureşti, perioada ce urmează prefigurează un război total, fără menajamente, între cele două organizaţii judeţene ale partidelor ce constituie USL-ul la Giurgiu, PNL şi PSD, miza fiind supremaţia în cadrul USL-ului, acapararea a cât mai multor deconcentrate, accesul la fonduri şi nu în ultimul rând pregătirea terenului pentru împărţirea la toamnă a locurilor de parlamentari.

Considerată înainte de alegeri destructurată, organizaţia Giurgiu a PSD şi-a revenit după rezultatele de la primăria Giurgiu şi beneficiază în prezent de un ascendent moral asupra PNL-ului.

Sub presiunea negocierilor pentru deconcentrate, dar şi iminentei numiri a lui Lucian Iliescu ca secretar de stat la administraţie, ceea ce ar însemna un control asupra Prefecturii Giurgiu, PSD-ul se pregăteşte să dea asaltul final.

Lupta se duce pe mai multe fronturi, însă trei sunt cele importante:

1. atragerea de primari şi consilieri din zona MPNG, PP DD, PC sau independenţi;

2. câştigarea la negocierile pentru deconcentrate a unor instituţii de forţă;

3. aţâţarea nemulţumirilor din cadrul PNL (prin dezinformări în presă şi încurajarea unei eventuale răsmeriţe a celor proveniţi din PDL). Dar să le luăm pe fiecare în parte.

1. Atragerea de primari şi consilieri de la alte partide

La alegerile din 10 iunie PNL-ul a câştigat 33 de primării, PSD-ul 11, MPNG (PDL în fapt) 6, PP DD 2, PC 1, acestora adăugându-se doi primari independenţi. Imediat după alegeri, liderii locali PSD au început o serie de negocieri cu aceşti primari, dar şi cu consilieri locali pentru a-i convinge să treacă la PSD.

Argumentul forte este: “noi avem 11 primari pe când PNL-ul 33. Bugetul pentru consiliile locale repartizat de consiliul judetean dar şi fondurile de la guvern vor fi împărţite în mod egal între PSD şi PNL. Una este să împarţi la 11 primării, alta la 33. Veniţi la noi că vă dăm fonduri, mai ales că Ministerul de Finanţe şi prim ministrul este PSD.”

În acelaşi timp se încearcă şi atragerea de primari de la PNL. Aici argumentul este altul “i-au adus în partid pe toţi primarii de la PDL, ai lui Anton, care au beneficiat de câţi bani au vrut în ultimii ani, pe când voi v-aţi chinuit. Şi acum va fi la fel, primarii lui Anton vor primi bani, pentru că aşa au fost învăţaţi şi altfel pleacă, pe când voi iar rămâneţi cu buza umflată”. Unii au fost convinşi, la alţii se mai încearcă. Deja primarul PP DD de la Hotarele, Silvian Manea este ca şi trecut la PSD, iar cel de la Stoeneşti este şi el cu un picior la PSD.

Un alt punct din strategia PSD este câştigarea la negocierile pentru deconcentrate a instituţiilor din agricultură, în primul rând APIA Giurgiu şi Direcţia Agricolă. Din cei 6 primari ai MPNG, 5 au sau au avut afaceri în domeniul agricol, mai exact asociaţii agricole. Fondurile pentru aceste asociaţii provin de la APIA. Prin numirea de la PSD a lui Vasile Andronache se doreşte tocmai controlul asupra acestor primari, prin constrângerea lor financiară şi administrativă şi determinarea în cele din urmă de a se înscrie în PSD.

2. Câştigarea la negocierile pentru deconcentrate a unor instituţii de forţă

Nici nu avuseseră loc alegerile locale şi PSD-ul avea o strategie clară asupra deconcentratelor la care urmează să-şi numească reprezentanţii, în timp ce PNL-ul pare a fi fost luat pe nepregătite. Până în prezent au fost schiţate vreo două protocoale privind deconcentratele, toate nesemnate şi negocierile luate de la capăt.

PSD-ul negociază dur cerând majoritatea deconcentratelor importante şi nefăcând nici un pas înapoi. În primul rând şi-au dorit Garda Financiară, nici nu mai trebuie să explicăm de ce, oricine înţelegând importanţa acesteia. Apoi, APIA Giurgiu, instituţie de care primarii depind într-o mare măsură, acelaşi lucru şi cu Garda de Mediu, care poate acorda amenzi primarilor, în timp ce Agenţia de Mediu, cerută de PNL, nu are această prerogativă. Urmează Inspectoratul Şcolar, nu trebuie să vă spunem despre influenţa pe care o au directorii de unităţi de învăţământ în mediul rural. Dacă adăugăm, Poşta, Casa de Pensii şi RAR-ul, plus cireaşa de pe tort, Direcţia de Control din cadrul Direcţiei Finanţelor Publice putem constata că practic PSD-ul ar prelua atât la nivel administrativ, dar şi ca oportunitate de constrângere, controlul judeţului.

PNL-ul insistă, într-un mod mai mult decât ciudat să se axeze asupra Direcţiilor de sport, de cultură sau alte instituţii care sunt fără importanţă. Am impresia că, în timp ce PSD-ul negociază cu gândul la deconcentratele ce le pot asigura controlul politic şi administrativ al judeţului, PNL-ul se ghidează după ideea de a mulţumi anumiţi membrii de partid ce lucrează în instituţiile cerute sau a respecta înţelegerile colaterale trecerii lui Anton la PNL.

3.Nemulţumiţii din PNL

În momentul în care a avut loc trecerea mai multor primari şi şefi de deconcentrate de la PDL la PNL, pentru câştigarea de către Vasile Mustăţea a preşedinţiei consiliului judeţean, PNL Giurgiu şi-a creat o situaţie mai mult decât delicată.

În primul rând pentru că masa de activişti care aştepta venirea la putere, pentru a beneficia de anumite beneficii, se văd puşi în imposibilitatea de a avea parte de ele. Anumite funcţii sunt promise celor care au venit din PDL. Apoi PSD-ul nu vrea să cedeze nimic, la orice solicitare atacând postul de director la Direcţia de Finanţe, care ştiu foarte bine că PNL-ul nu-l va ceda.

Astfel s-a ajuns în situaţia în care PSD-ul a obţinut postul de director la Garda Financiară, fiind sacrificat actualul comisar şef Sandu Gheorghe, care în ultimii ani a avut numeroase procese cu guvernarea PDL, iar culmea le-a şi câştigat, iar acum se vede sacrificat de către ai lui. Cu atât mai mult cu cât, se pare, că postul de comisar adjunct va fi dat unui proaspăt înscris în PNL, nimeni altul decât vârful de lance al prigonirilor asupra firmelor membrilor PNL din ultimii ani.

Apoi, nemulţumirile provin şi din faptul că au fost cedate PSD-ului posturi care înainte de alegeri au fost promise de PNL unor persoane care s-au implicat activ în campania electorală, vezi RAR-ul, Direcţia de Control de la Finanţe sau APIA Giurgiu. Toate aceste converg la crearea unui curent de frustare.

La acestea se adaugă şi nemulţumirile primarilor trecuţi de la PDL la PNL, care în timpul guvernării Boc aveau oameni numiţi pe la anumite deconcentrate, iar acum nu mai pot face acest lucru datorită aglomeraţiei prea mari pe scaune. O primă ieşire a avut-o Cărăpănceanu, primarul de la Ghimpaţi, care şi-a anunţat săptămâna trecută intenţia de a reveni la PDL. A intenţionat să facă acest lucru într-o conferinţă de presă, sunând mai mulţi foşti primari şi lideri PDL să-i convingă să i se alăture, însă, lovindu-se de un refuz, deocamdată a renunţat.

Pentru a înteţi focul nemulţumirilor, liderii PSD au început o intensă campanie de dezinformare prin presă, alimentând zvonurile despre dezertările din PNL şi iminenta înlocuire a lui Lucian Iliescu de la cârma organizaţiei judeţene a PNL cu Dumitru Beianu. Acest lucru s-a realizat atât prin conferinţe de presă, cât şi prin materiale comandate. Dovadă stă faptul că toate au aceeaşi idee comună: la PNL e dezastru, membrii părăsesc partidul pe când la noi este o afluenţă de persoane care ne iubesc şi vor să devină membrii. Neavând un exemplu mai bun au venit cu cel al unui avocat Sergiu Bratu, cică mare valoare şi de impact. Câte spune giurgiuvenilor acest nume, răspundeţi singuri.

Sunt multe de spus pe acest subiect, dar oricâte aş scrie oricum nu pot cuprinde totul. Oraşul şi judeţul se frământă în acest moment ca într-un vulcan despre care nu se ştie când sau dacă va erupe. Dacă va fi numit, aşa cum a sugerat Crin Antonescu, Daniel Chiţoiu preşedinte interimar al PNL, organizaţia judeţeană PNL va găsi un punct important de sprijin în lupta de gherilă desfăşurată în acest moment cu PSD-ul. De nu, va conta foarte mult cine comunică mai bine şi cine are nervii mai tari.

Rămâne de văzut dacă săptămâna asta vom avea parte de o primă săptămână de iubire sau încă una de război în cadrul USL-ului de la Giurgiu. Eu unul, deşi nu îmi doresc, pariez pe război pentru că orice am spune, vorba lui Arghezi, s-au schimbat doar paturile. Curvele au rămas aceleaşi!

Claudiu Cimpoeru

Comentarii