Noi focare de pestă porcină în județ

UPDATE: De sâmbătă și până duminică, în județ au mai apărut alte trei noi focare:

”În localitatea Mihai Bravu într-o exploataţie nonprofesională a fost confirmat cel de-al 3-lea focar de pestă porcină africană conform buletinului de analiză emis în data de 06.10.2018.

Totodată Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a emis buletine de analiză cu rezultate pozitive pentru o exploataţie nonprofesională din localitatea Budeni, comuna Comana şi pentru o exploataţie nonprofesională din localitatea Comana, comuna Comana.

Toţi porcii din exploataţiile afectate vor fi ucişi.

Acţiunea se realizează cu respectarea H.G. nr. 1214/2009 cu modificări (H.G. nr. 484/2018), toate animalele bolnave vor fi ucise şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

În județul Giurgiu la data de 07.10.2018 evoluează 9 focare de PPA:

3 focare în 3 exploataţii nonprofesionale din localitatea Brăniştari, comuna Călugăreni.

3 focare în 3 exploataţii nonprofesionale din localitatea Mihai Bravu.

1 focar într-o exploataţie nonprofesională din localitatea Budeni, comuna Comana

1 focar într-o exploataţie nonprofesională din localitatea Comana

1 caz în Fondul de vânătoare 14 Singureni Luncă din localitatea Crucea de Piatră, la mistreţ.

DSVSA Giurgiu solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, DSVSA Giurgiu sau autorităţilor locale.

Toate animalele bolnave/suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic.”

DSVSA anunță, într-un comunicat de presă, care este situația focarelor de pestă porcină în județ sâmbătă, 6 octombrie:

”În prezent la nivelul judeţului Giurgiu sunt înregistrate 6 focare de pestă porcină africană:

  • 4 în localitatea Brăniştari, comuna Călugareni, judeţ Giurgiu (3 focare în exploataţii nonprofesionale şi un caz la mistreţ)
  • 2 în localitatea Mihai Bravu, judeţ Giurgiu (focare în exploataţii nonprofesionale) unde au fost ucişi 22 de porci

Alte suspiciuni cu probe în lucru la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti: Mihai Bravu (o exploataţie nonprofesională) şi Budeni (o exploataţie nonprofesională).

Toate animalele suspecte trebuie ucise şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.”

Comentarii