Noi cazuri de pestă în judeţ. La Pietrişu, sunt ucişi toţi porcii din gospodării!

Potrivit celui mai recent comunicat de presă al DSVSA , în județul Giurgiu, la data de 12.07.2019, evoluează 26 focare de PPA la porcii domestici și 20 de cazuri de PPA la porcii mistreți în 6 fonduri de vânătoare.

Pe localități PPA evoluează astfel:

Chirculești – 1 focar

Isvoarele – 4 focare (localitate unde a avut loc ucidere preventivă)

Iepurești – 3 focare

Stejaru – 1 focar

Podu Doamnei – 1 focar

Singureni – 4 focare

Giurgiu – 2 focare

Crânguri – 2 focare

Valea Dragului – 2 focare

Izvoru – 1 focar

Pietrișu – 5 focare (localitate unde se desfășoară ucidere preventivă)

PORCII TREBUIE SĂ FIE IDENTIFICAȚI ȘI ÎNREGISTRAȚI ÎN BAZA NAȚIONALĂ DE DATE PENTRU OBȚINEREA DE DESPĂGUBIRI ÎN CAZUL APARIȚIEI BOLII

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, DSVSA Giurgiu sau autorităţilor locale.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic.

„În urmă cu aproximativ o săptămână de zile a fost confirmat de Institutul de Diagnostic pentru Sănătatea Animalelor (IDSA) Bucureşti primul focar de pestă porcină africană în satul Pietrişu, judeţul Giurgiu, dar lucrurile au evoluat rapid şi în prezent evoluează şase focare de PPA în localitate, motiv pentru care astăzi am început uciderea porcilor din tot satul. Din estimările efectuate, în două zile vor fi ucişi o sută de porci din gospodăriile populaţiei”, a declarat joi, pentru AGERPRES, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare (DSV) Giurgiu, Liviu Florescu.

El spune că din primăvară, de la apariţia primelor cazuri de pestă porcină africană în acest an, în judeţul Giurgiu au fost ucişi 246 de porci domestici.

 

Comentarii