Măsuri speciale pentru sacrificarea și transportul porcilor în acest an, în județ

Prefectul judeţului Giurgiu, Adriana Puţaru, a anunţat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că a fost aprobat un plan de măsuri privind modul în care pot fi sacrificaţi porcii şi transportată carnea de porc pe raza judeţului, potrivit căruia cei care o transportă o pot face numai în baza unui formular completat de medicul veterinar care să ateste provenienţa animalului.

„La nivelul Instituţiei Prefectului judeţului Giurgiu şi al Comitetului local pentru combaterea bolilor a fost aprobat un plan de măsuri astfel încât cetăţenii să fie informaţi cu privire la condiţiile în care îşi pot sacrifica porcii în siguranţă sau transporta carcasa de porc obţinută, ştiut fiind faptul că unele localităţi din judeţ au fost afectate de virusul pestei porcine africane. Astfel, a fost dispusă intensificarea acţiunilor de control, înfiinţarea de patrule mobile care vor acţiona cu precădere în zonele afectate de PPA, vor fi patrule pe DN 5 Bucureşti-Giurgiu, la Călugăreni”, a declarat prefectul judeţului Giurgiu, Adriana Puţaru.

Potrivit acesteia, patrulele vor fi formate din poliţişti şi jandarmi şi au fost luate toate măsurile necesare pentru a preveni răspândirea virusului PPA, toate târgurile din judeţ au fost închise, dar în localităţile neafectate de virus oamenii îşi pot sacrifica animalele şi pot transporta carnea provenită de la acestea în baza unui formular eliberat de medicul veterinar.

„Se apropie Crăciunul, toţi gospodarii vor sacrifica animalele în zonele neafectate de pesta porcină africană şi vor putea sacrifica şi transporta la rude carcasa obţinută doar în baza unui formular pe care îl va elibera medicul veterinar de liberă practică din comunele judeţului. Este singurul document care poate să ateste faptul că suinele au fost crescute în gospodărie, că nu provin din zone afectate de pestă porcină africană, că nu reprezintă un pericol de difuzare a bolii şi proprietarii şi rudele sau cine transportă nu vor avea probleme pe drumurile naţionale”, a declarat şi directorul DSV Giurgiu, Liviu Florescu.

El spune că pe formular va fi înscris numărul de crotaliu şi faptul că porcul a fost crescut în zonă neafectată de virusul pestei porcine africane, fără acest formular carcasa de porc putând fi confiscată, iar posesorul sancţionat contravenţional.

www.agerpres.ro

Comentarii