Le-a ajuns cuțitul la os! Angajații DGASPC, în grevă japoneză (video)

După două luni în care nu și-au primit salariile cuvenite și fără vreo perspectivă concretă de rezolvare a situației, angajații DGASPC au intrat, de joi, în grevă japoneză. Este anunțul făcut de directorul instituției, Cătălin Lupu, într-o conferință de presă. Lupu spune că subordonații săi intenționează să facă grevă japoneză până pe 5 iunie, după care vor începe pichetarea instituțiilor locale.

”Pentru că sunt disperați, unii au cerut să plece din sistem, însă, din păcate, nici asta nu se poate, pentru că, potrivit legii, trebuie să rămână în preaviz 45 de zile, timp în care muncesc tot fără salariu,pentru că nu se întrevede vreo rezolvare a situației înainte de luna august, când, probabil, am putea avea o rectificarea bugetară”, spune Cătălin Lupu.

Criza în care s-a ajuns este cauzată de alocările bugetare venite de la Guvern: ”Nevoile reale ale DGASPC se ridică la circa 72 milioane lei anual. Noi am cerut, pentru 2020, 100 de milioane lei, diferența de bani urmând a fi folosită pentru renovarea căsuțelor de tip familial. Anul trecut, Guvernul aloca CJ, pentru funcționare, 114 milioane lei, anul acesta – 47 de milioane, adică 40%! Cum să împarți acești bani la toate instituțiile subordonate, în condițiile în care numai la noi, la DGASPC, este nevoie de 72 de milioane lei?” se întreabă directorul Cătălin Lupu.

Pe de altă parte, Lupu spune că, până în acest an, statul asigura 90% din cheltuielile privind asistența socială, în timp ce acum, procentul este de numai 50%.

Situația critică de la DGASPC era cunoscută încă de la începutul anului, atunci când atât conducerea instituției, cât și Consiliul Județean atenționau că sumele alocate nu ajung decât până în luna mai. Au urmat mai multe notificări către Guvern, în care se atrăgea atenția asupra acestei situații, dar și două proiecte de hotârâre de guvern – despre care nu se știe dacă au ajuns la destinatar. Totul a rămas fără rezultat, astfel că acum, angajații DGASPC muncesc, practic, pe gratis, de două luni.

Declarațiile complete ale directorului Cătălin Lupu pot fi urmărite mai jos, în înregistrarea Open TV.

 

Conferinta de presa CJ Giurgiu – 04.06.2020

Conferinta de presa CJ Giurgiu – 04.06.2020

Posted by Open TV on Thursday, June 4, 2020

 

 

Comentarii