Eveniment cultural la Muzeul Județean ”Teohari Antonescu”

”Dialog între acuarelă şi pictura în ulei” este denumirea expoziţiei ce a fost vernisată joi, la Muzeul Judeţean ”Teohari Antonescu” de către pictorul ecuadorian Mauri Virtanen, medaliat cu aur la mai multe ediţii ale concursului internaţional Open Doors organizat la Giurgiu şi membru al sucursalei artiştilor plastici profesionişti din Giurgiu.

„În perioada 9-10 august desfăşurăm la Giurgiu un festival de acuarelă şi pictură în ulei, un festival ce a început încă de acum două zile la liceul ‘Nicolae Tonitza’ şi la Muzeul Satului ‘Dimitrie Gusti’ din Bucureşti, iar astăzi continuă la Giurgiu, la Muzeul Judeţean ‘Teohari Antonescu’ pentru ca vineri, 10 august, să fie organizat la Şcoala de Muzică şi Arte Plastice Victor Karpis din municipiul Giurgiu un atelier de lucru cu demonstraţii practice ale artiştilor plastici locali, dar şi ale invitatului nostru din Ecuador, Mauri Virtanen”, a declarat joi, la vernisajul expoziţiei lui Mauri Virtanen la Giurgiu, directorul Muzeului Judeţean Teohari Antonescu, Ionel Muscalu.

Şi organizatorul acestui festival, artistul plastic giurgiuvean, Elena Cioclu, a declarat că mulţi copii al căror talent l-a descoperit cu ani în urmă în cadrul festivalului internaţional Open Doors şi-au confirmat potenţialul peste ani aşa cum s-a întâmplat şi în cazul pictorului ecuadorian descoperit în anul 1992 în Finlanda şi care a devenit mai apoi medaliat cu aur ani la rând al concursului Open Doors.

„Este un moment deosebit deoarece avem ocazia să vernisăm expoziţia unui mare artist din America Latină, este un tânăr artist care la ora actuală este considerat printre cei mai buni acuarelişti, este cunoscut în lumea întreagă. L-am cunoscut în 1992 în Finlanda, unde are loc cel mai mare festival de artă din lume şi el era medaliat acolo, iar eu eram cu copii medaliaţi din Giurgiu. De la vârsta de 12 ani, câţi ani avea atunci, mi-am dat seama că este foarte talentat, are un potenţial extraordinar şi mi-am propus din clipa aceea să îl promovez ca şi pe copiii mei. Şi aşa, în anul 1996 când am organizat Open Doors l-am invitat la prima ediţie unde a fost medaliat, iar după aceea a luat multe medalii, tot de aur, la celelalte competiţii. În anul 1999 a deschis prima lui expoziţie ca artist consacrat la Giurgiu şi apoi la Palatul Parlamentului. De atunci şi până în prezent a participat alături de noi la multe expoziţii în România, Bulgaria, Ungaria, Slovacia, acum, în toamnă, în Austria”, a declarat Elena Cioclu, organizatorul festivalului de artă şi culoare organizat în aceste zile la Giurgiu.

Ea spune că pictorul ecuadorian s-a îndrăgostit de Giurgiu şi a acceptat să facă parte din sucursala artiştilor plastici profesionişti de la Giurgiu, iar acum, promovează la rândul lui, creaţiile şi participările la expoziţii ale pictorilor giurgiuveni.

„Bine aţi venit în mijlocul nostru, să ştiţi că în toţi anii aţi fost în mijlocul nostru pentru că doamna Cioclu a organizat diverse expoziţii cu exponatele dumneavoastră, vă cunosc foarte mulţi giurgiuveni pentru că au vizitat aceste expoziţii. Personal, vă cunosc din 1996 ca organizator al concursului Open Doors şi este o mare bucurie că azi aţi deschis această expoziţie în cadrul Muzeului Teohari Antonescu”, a declarat şi directorul Şcolii de Muzică şi Arte Plastice ‘Victor Karpis’ din Giurgiu, Mariana Iliescu.

Muzeul Judeţean Giurgiu, Universitatea de Arhitectură ‘Ion Mincu’ Bucureşti, Şcoala de Muzică şi Arte Plastice ‘Victor Karpis’ din Giurgiu, Liceul de artă ‘Nicolae Tonitza’, Fundaţia culturală ‘Elena Surdu Stănescu’ sunt parteneri ai acestui eveniment care vineri va continua cu un atelier de lucru la Şcoala de Muzică şi Arte Plastice ‘Viktor Karpis’.

„Sunt foarte fericit să mă aflu aici, la Giurgiu, să deschid această expoziţie într-un loc plin de istorie. An de an am început să simt acest oraş şi ţara dumneavoastră şi ospitalitatea dumneavoastră, de aceea vin mereu cu bucurie aici”, a declarat şi pictorul ecuadorian Mauri Virtanen.

Toţi cei prezenţi au putut admira tablourile realizate în acuarelă şi ulei şi care prezintă munţi, ape şi pajişti înflorite pe care aleargă cai, tema îndrăgită a artistului.

www.agerpres.ro

Comentarii