Delegație a oamenilor de cultură din Moldova, în vizită la Biblioteca Județeană

O delegaţie culturală din Republica Moldova, din care fac parte profesoara Veronica Pârlea Conovali, membră a Uniunii Scriitorilor de limbă română din Chişinău, respectiv bibliotecarul Maria Şalaru, preşedintele Societăţii Culturale ‘Vasile Militaru’ din Chişinău, a venit în vizită la Giurgiu, pentru a marca împlinirea a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române.

Invitaţii au participat, marţi, la evenimentul „Cultura ne (Re) Uneşte”, care s-a desfăşurat în sala mare a Bibliotecii Judeţene Giurgiu, fiind organizat de Primăria Municipiului Giurgiu, a Consiliul local al Seniorilor Giurgiu, Centrul Cultural „Vasile Militaru” din comuna Vărăşti, Societatea Culturală „Vasile Militaru” Chişinău’, Cenaclul Literar Luceafărul din Giurgiu.

„Bună ziua dragi fraţi şi surori de pe malul Dunării, din frumosul oraş istoric Giurgiu, de mulţi ani ne străduim pentru astfel de întâlniri, parcă făceam nişte încercări, dar ceva nu se lega, nu ieşea până la capăt. Cred că astăzi cerul a dorit să se deschidă ca noi să ajungem la Giurgiu pentru a marca acest frumos eveniment de la 24 ianuarie 1859 când a fost înfăptuită Unirea Principatelor Române”, a declarat profesoara de istorie Veronica Pârlea Conovali.

Membrii delegaţiei de la Chişinău au primit diplome de onoare din partea Bibliotecii Judeţene Giurgiu, iar muzeografii au vorbit celor prezenţi despre importanţa evenimentului istoric.

„Am avut privilegiul de a primi astăzi invitaţii din Chişinău de dincolo de Prut, fraţii noştri de dincolo de Prut, şi le urăm bun venit acasă, în România, la biblioteca judeţeană Giurgiu. Îi aşteptăm alături de noi în Europa Unită”, a declarat viceprimarul municipiului Giurgiu, Ion Dragomir.

În sală s-au aflat elevi de la Colegiul Naţional Ion Maiorescu din Giurgiu, profesori, scriitori locali.

„Anul trecut am sărbătorit o sută de ani de Românie mare, acum, pe 24 ianuarie, sărbătorim 160 de ani de stat român modern. România există de 160 de ani, nu numai de o sută de ani. Unirea aceasta de la 24 ianuarie 1859 a fost pasul indispensabil pentru a se ajunge la România Mare, a fost un program al generaţiei de la 1848”, a declarat muzeograful Emil Păunescu.

Acţiunea a continuat cu momente folclorice şi cântece tradiţionale româneşti interpretate de artişti locali şi elevi giurgiuveni.

www.agerpres.ro

Comentarii