Dacă la Brăila, porcii morți pluteau pe Dunăre, la Giurgiu, plutesc pe Argeș!

Cu 17 focare de pestă porcină confirmate, până la data de 15 octombrie, județul Giurgiu este departe de eradicarea epidemiei.

Speriați, probabil, de măsurile autorităților – care omoară toate animalele din vecinătatea uni posibil focar de pestă – oamenii nu mai anunță autoritățile nici când porcii dau semne de boală, nici când aceștia mor, preferând să scape de cadavre aruncându-le unde cred că nu pot fi găsite.

De exemplu, în apele Argeșului.

DSV Giurgiu anunță:

”În data de 14.10.2018 un cetățean din municipiul București a anunțat prin apel la 112 că în apropierea localității Bolintin Vale pe A1, km 36+200, în dreptul podului peste râul Argeș, există aruncat un cadavru de porc domestic în zona albiei râului Argeș. Cadavrul a fost transportat la L.S.V.S.A. Giurgiu în vederea prelevării de probe și investigațiilor de laborator.

                    

DSVSA Giurgiu solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, DSVSA Giurgiu sau autorităţilor locale.

Toate animalele bolnave/suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic.”

Comentarii