Crește, iarăși, numărul cazurilor de pestă porcină în județ

În data de 21.05.2019 a fost confirmată de către I.D.S.A. București pesta porcină africană în 2 exploataţii nonprofesionale în localitatea Iepurești, Comuna Iepurești și în localitatea Stejaru, comuna Singureni, judeţ Giurgiu.

Toţi porcii din cele 2 exploataţii afectate vor fi eliminați.

Acţiunea se realizează cu respectarea H.G. nr. 1214/2009 cu modificări (H.G. nr. 484/2018), toate animalele bolnave din cele 2 exploatații vor fi eliminate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

În județul Giurgiu, la data de 22.05.2019, evoluează 4 focare de PPA la porcii domestici și 20 de cazuri de PPA la porcii mistreți (21 de mistreți găsiți morți și 7 uciși/vânați).

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, DSVSA Giurgiu sau autorităţilor locale.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic.

Director Executiv DSVSA Giurgiu,

Dr. Liviu FLORESCU

Comentarii