Cooperarea româno-bulgară se extinde, la Giurgiu. A venit rândul Muzeului Judeţean

Un protocol de colaborare între Muzeul Judeţean Giurgiu şi Muzeul Regional din Ruse, Bulgaria, a fost semnat miercuri la Giurgiu, în prezenţa directorilor celor două instituţii şi a unor istorici, muzeografi şi graficieni de pe ambele maluri ale Dunării.

„Ne dorim ca relaţia noastră să nu fie una formală, ci una cât se poate de lucrativă, de altfel, numărul mare al membrilor delegaţiei de la Ruse, Bulgaria, prezenţi astăzi la Giurgiu, demonstrează că acelaşi spirit de muncă îi animă şi pe colegii noştri din Ruse (…) Până acum între muzeele noastre nu cred că a existat un parteneriat oficial, de aceea am spus că trebuie să semnăm acest acord şi apoi să ne apucăm de muncă (…) E obligatoriu să lucrăm împreună pentru că avem de făcut lucruri împreună, de fapt istoria arată că oamenii de pe cele două maluri ale Dunării au muncit mereu împreună, au avut o viaţă comună, iar noi, cei care astăzi slujim aceste instituţii, trebuie să slujim şi comunităţile noastre”, a declarat directorul Muzeului Judeţean Giurgiu, Ionel Muscalu.

Directorul Muzeului Regional din Ruse, Nicolai Nenov, cel care a a condus delegaţia de istorici şi muzeografi bulgari,a declarat că este foarte încântat de această colaborare între cele două instituţii de pe ambele maluri ale Dunării.

„Vă mulţumesc pentru mâna pe care ne-aţi dat-o pentru că se vede ce importanţă daţi acestei colaborări, pentru a prezenta moştenirea de pe ambele maluri ale Dunării. Ştiţi bine că acum Bulgaria a preluat preşedinţia UE, iar privirea Europei este spre Europa de Est şi am speranţa că la anul, când România preia această preşedinţie, atunci privirea să fie fixată spre Dunăre (…) Noi suntem implicaţi ca reprezentanţi ai comunităţilor noastre să arătăm tuturor cum noi, Ruse şi Giurgiu, suntem o părticică mică, dar foarte importantă la nivel european”, a declarat Nicolai Nenov.

Protocolul de colaborare semnat miercuri se va pune în practică şi cu sprijinul Euroregiunii Danubius. Directorul executiv al Euroregiunii Danubius, Lili Ganceva, a mulţumit conducătorilor celor două muzee pentru că fac „lucruri emblematice” pentru oamenii din cele două comunităţi.

În baza acestui protocol de colaborare, vor organiza expoziţii şi acţiuni comune, prima expoziţie de acest gen fiind programată pentru luna martie, de mărţişor. În lunile următoare se vor organiza şi alte expoziţii de fotografie, etnografie sau arheologie.

www.agerpres.ro

Comentarii