Ce spun ”actorii principali” implicați în scandalul bălții de la Ogrezeni?

Ajunsă subiect ”de senzație” la nivel național, trecerea bălții de la Ogrezeni în administrarea Consiliului Județean a fost principala temă a conferinței de presă organizate joi la PSD Giurgiu, conferință la care a fost prezent atât senatorul Niculae Bădălău – inițiatorul controversatului proiect de lege – cât și primarul comunei Ogrezeni, Jean Jipa.

Senatorul Niculae Bădălău a precizat că, prin propunerea sa legislativă privind trecerea acumulării de apă de la Ogrezeni în administrarea Consiliului Judeţean, a urmărit dezvoltarea zonei şi nu interese de afaceri personale, imobiliare sau în piscicultură.

„Ogrezeni fiind aproape de Bucureşti şi considerând că, aşa cum am reuşit să dezvoltăm Comana, cu proiecte judeţene, putem să dezvoltăm şi acumularea Hobaia, am făcut propunerea, dar nu am crezut niciodată că va exista o asemenea presiune sau asemenea dispută faţă de subiectul acesta, mai ales că era un proiect de dezvoltare (…)”, a declarat Niculae Bădălău.

Potrivit acestuia, lacul nu este un obiectiv strategic, neexistând acolo o hidrocentrală, rolul bălţii fiind de a prelua viiturile. Totodată, el a menţionat că lacul este, în prezent, proprietatea statului, fiind în administrarea Apelor Române, şi că, ulterior trecerii în administrarea CJ Giurgiu, ar fi fost redat, prin contract, comunităţii locale.

„S-a mai spus că Bădălău vrea să preia balta, o afacere de miliarde. (…) în campania electorală am promis cetăţenilor şi consider că, în Ogrezeni, balta trebuie să se întoarcă la cetăţenii localităţii şi nu poate să beneficieze un singur om de baltă, trebuie să beneficieze absolut toţi oamenii din Ogrezeni, Bucşani şi Grădinari, riverani bălţii. Toată lumea a înţeles că e o luptă a domnului primar din Ogrezeni, a mea, cu domnul Pasat. Nu e adevărat, să fie sănătos, nu mă interesează, pur şi simplu e un act juridic, o iniţiativă parlamentară de a reface adevărul istoric faţă de o proprietate”, a adăugat Niculae Bădălău.

În context, senatorul PSD a spus că va face o sesizare şi la Parchet pentru a fi verificate afacerile piscicole din zonă.

La rândul său, primarul din Ogrezeni, Jean Jipa, a avut o poziție tranșantă, explicând că sunt mai bine de 13 ani de când ”luptă pentru ca balta Hobaia să revină aparținătorilor de drept, locuitorilor comunei Ogrezeni”, iar inițiativa legislativă a senatorului Bădălău este mai mult decât binevenită pentru aceste demersuri:

”Am fost împuternicit de toți  consilierii locali ai comunei Ogrezeni, de locuitorii săi, pentru a-i acorda sprijin total domnului senator în demersul său.

În decursul anilor unitățile administrativ-teritoriale au fost păgubite, jefuite chiar aș spune, de către persoane fizice sau juridice care n-au dorit decât îmbogățirea proprie.

Eu personal, din 2004 încoace, am făcut numeroase demersuri la toate autoritățile statului, ajungând până la primul ministru sau  președintele statului pentru ca locuitorii comunei Ogrezeni să beneficieze de acest lac ce le aparține.

Niciodată în istoria comunei noastre nu am primit un sprijin atât de mare de la centru, așa cum domnul senator Bădălău ni-l oferă.

Acest demers are scopul de a aduce în administrarea bălții celor care au avut-o dintotdeauna – nu a celor care nici măcar nu sunt din localitate și care n-au avut nici măcar buna credință de a-și plăti impozitele și dările către stat.

Nu mai spun că localitatea Ogrezeni, de 18 ani nu a încasat niciun leu de pe urma celor 150 de ha de luciu de apă. Apele Române au venit, prin contracte de prestări servicii și și-au făcut treaba cu toți privații care au exploatat acest lac de acumulare și au încasat.

Întreprinzătorii privați au făcut profituri uriașe.

Domnul Pasat a spus că a făcut investiții de 20 de miliarde de lei. Ce profit trebuie că a avut dacă a făcut aceste investiții de 20 de miliarde? 

Problema este dacă acești bani au și impozitele plătite la stat sau dacă nu au fost murdăriți de mâlul peștelui vândut la negru pe toate străzile din județul Giurgiu…

Acum se întâmplă un lucru extraordinar pentru localitatea noastră. Domnule Niculae Bădălău, domnule președinte Mina, în numele localității  Ogrezeni vă asigur că aveți tot sprijinul nostru pentru a readuce oamenilor comunei ceea ce le aparține” a declarat, în conferință de presă, primarul Jean Jipa.

Comentarii