Ce a însemnat anul 2018 pentru Consiliul Județean Giurgiu? (I)

Numeroase ședințe – unele ordinare, altele- cele mai multe – extraordinare – și foarte multe proiecte devenite hotăâri în urma deciziei consilierilor județeni.

Prioritate a fost, și în acest an, sănătatea giurgiuvenilor, dar și drumurile județene.

Vom prezenta, în serial, activitatea Consiliului Județean din acest an, pe fiecare luă în parte.

Și vom începe cu luna ianuarie:

Dotări noi la Spitalul Județean

Spitalul Judeţean Giurgiu se află pe lista unităţilor ce vor fi dotate cu aparatură nouă. Mai exact, Spitalul din Giurgiu va primi un computer tomograf şi un sistem informatic PACS, adică o tehnologie medicală de imagistică utilizată pentru stocarea, recuperarea, prezentarea şi partajarea imaginilior obţinute din radiografii, scanări CT, RMN etc.

Marţi, 9 ianuarie, preşedintele Consiliului Judeţean, Marian Mina, este prezent la Palatul Victoria, pentru a semna contrcatul pentru achiziţia noii aparaturi.

Ministerul Sănătăţii precizează că Acordul de împrumut semnat în  2014 cu Banca Mondială, în valoare de 250 milioane euro, a fost deblocat, accesarea fondurilor începând anul trecut.

 

 ADI-urile se extind

Comuna Roata de Jos a aderat la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Iluminat Public Eficient”, consilierii judeţeni giurgiuveni votând, marţi, în şedinţa extraordinară, un proiect de hotărâre în acest sens – anunţă reprezentanţii instituţiei, pe pagina oficială.

Potrivit expunerii de motive a proiectului menţionat, prin Hotărârea 173 din 28 iulie 2010 a CJ Giurgiu, a fost aprobată asocierea judeţului Giurgiu cu mai multe unităţi adminstrativ-teritoriale giurgiuvene în vederea constituirii Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Iluminat Public Eficient”.

Prin HCL 68 din 27 octombrie 2017, Consiliul Local al comunei Roata de Jos a aprobat aderarea acesteia la Asociaţie.

„Ţinând cont de prevederile Statutului Asociaţiei, în cadrul Adunării Generale a Asociaţilor, reprezentanţii unităţilor administrativ-teritoriale membre votează aderarea noilor membri doar în baza unui mandat special. Prin urmare, este necesară aprobarea aderării comunei Roata de Jos, precum şi mandatarea domnului Creţu Gabriel- reprezentantul judeţului Giurgiu în AG a ADI Iluminat Public Eficient, pentru a vota în cadrul Adunării în sensul aprobării aderării comunei Roata de Jos şi pentru a semna actele adiţionale la Statutul şi Actul Constitutiv al Asociaţiei”, este precizat în expunerea de motive menţionată.

 

Încă o ședință, încă un scandal…

Două proiecte de hotărâre erau înscrise pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Judeţean de joi, ambele, extrem de importante, vizând Spitalul Judeţean şi un proiect transfrontalier, având ca beneficiari ISU şi Direcţia de Transport.

Consilierii liberali au reuşit, însă, din nou, „să dea cu bâta-n baltă”, abţinându-se la votul celor două proiecte, cu motive mai mult decât puerile.

Cu toate acestea, proiectele au fost aprobate, graţie majorităţii PSD-ALDE.

La scurt timp după finalul şedinţei,pe pagina oficială a Consiliului Judeţean a fost postat un mesaj, ca reacţie la ceea ce s-a întâmplat în plen :

„Preşedintele Consiliului Judeţean şi al PSD Giurgiu, Marian Mina, condamnă ferm atitudinea consilierilor judeţeni ai PNL din şedinţele CJ Giurgiu.

Ca de aproape fiecare dată, şi în şedinţa extraordinară de azi, reprezentanţii PNL Giurgiu s-au abţinut la cele două proiecte deosebit de importante, unul vizând reabilitarea şi modernizarea Spitalului Judeţean Giurgiu, celălalt- dotarea Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Giurgiu şi a Direcţiei Judeţene de Transport, proiect în parteneriat cu vecinii bulgari.

„În calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Giurgiu, condamn ferm atitudinea consilierilor PNL şi faptul că se abţin la proiecte atât de importante, adică dau un vot negativ. Acest lucru arată, de fapt, că se opun dezvoltării acestui judeţ!

În plus, justificările votului lor frizează uneori ridicolul, şi, cel mai des, dumnealor ignoră absolut toate explicaţiile specialiştilor şi îi jignesc pe cei care cunosc administraţie. Consider că nu este normal ca liberalii să pună în aplicare, în Consiliul Judeţean, exclusiv nişte decizii politice impuse de către şeful lor de la partid!

Giurgiuvenii i-au trimis acolo ca să pună umărul la dezvoltarea judeţului şi ei au depus un jurământ în acest sens. Dumnealor, însă, nu fac altceva decât să îşi bată joc de cetăţeni!”, declară preşedintele CJ Giurgiu, Marian Mina.

 

Consilierii judeţeni PNL care au votat împotriva modernizării Spitalului – iresponsabili!” Cine spune asta?

Potrivit paginii oficiale a Consiliului Judeţean, în conferinţa de presă susţinută vineri, 19 ianuarie, preşedintele instituţiei, Marian Mina, a făcut noi precizări pe tema votului negativ dat ieri, în ședință extraordinară, la proiectul privind Spitalul Județean de Urgență Giurgiu, de către consilierii PNL.

”Trebuie tras un semnal de alarmă, după ceea ce s-a întâmplat în ședința de ieri!

Vorbim despre un obiectiv foarte important, Spitalul Județean de Urgență Giurgiu pe care toți ni-l dorim modern și dotat la standarde europene! În acest caz, nu trebuie să primeze culoarea politică a vreunuia dintre noi sau felul ședințelor de consiliu în care aprobăm proiecte privind Spitalul!

Este strigător la cer să invoci tot felul de motive: că nu ți s-a deschis e-mailul, că ședința a fost extraordinară și așa mai departe, ca să dai un vot negativ! Noi ne-am străduit ca SJU să intre în linie dreaptă pentru reabilitare…

Dacă eu am greșit pentru că nu știu ce n-a conținut titlul proiectului de hotărâre, dacă eu am greșit că trebuia să trimitem Hotărârea CJ în aceeași zi la ora 13.00, ca proiectul să poată fi urcat pe SEAP, dacă eu sunt vinovat… atunci îmi cer scuze public! Dar problema aici nu e tipul ședinței, ci vorbim despre modernizarea Spitalului Județean!”, a declarat Marian Mina.

Președintele CJ Giurgiu a mai spus, la întâlnirea de azi cu presa locală că îi consideră ”iresponsabili” pe consilierii județeni ai PNL. ”Îl rog pe Nicușor Iacob să se ridice din genunchi, așa cum stă acum în fața șefului de la partid, și să voteze în interesul cetățenilor județului Giurgiu, așa cum a jurat! După cum ați observat, la orice proiect vizează dezvoltarea județului, consilierii PNL votează împotrivă sau se abțin. Este strigător la cer și giurgiuvenii trebuie să știe acest lucru!”, a mai declarat Marian Mina.

 

În ciuda împotrivirii liberalilor, două proiecte importante au fost votate în Consiliul Judeţean

În ciuda împotrivirii aleşilor PNL (pentru că şi abţinerea înseamnă, până la urmă, tot un vot negativ), cele două proiecte înscrise pe ordinea de zi a şedinţei respective au fost aprobate, cu majoritatea voturilor consilierilor PSD-ALDE, iar pe pagina oficială a Consiliului Judeţean apar detalii despre cele două proiecte de hotărâre:

„Primul proiect de pe ordinea de zi a şedinţei de joi, 18 ianuarie, a Consiliului Judeţean Giurgiu vizează predarea către Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene prin Compania Naţională de Investiţii CNI SA a amplasamentului situat în judeţul Giurgiu, municipiul Giurgiu, Bulevardul Bucureşti, nr. 18, şi asigurarea condiţiilor în vederea executării obiectivului de investiţii „Reabilitare şi dotare corp Spital Nou C1+C2”.

„Această investiţie urmează să fie urcată pe SEAP şi dacă cei de la CNI nu au imobilele în administrare nu pot demara procedura”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, Marian Mina.

Consilierii PNL s-au abţinut la vot.

Potrivit expunerii de motive a proiectului de hotărâre menţionat, în vederea creșterii accesibilității populației din județul Giurgiu la serviciile de sănătate oferite de Spitalul Județean de Urgență(SJU) Giurgiu, Consiliul Județean Giurgiu a obținut finanțare prin Programul național de construcții de interes public sau social de la Ministerul Dezvoltării Regionale, prin Compania Națională de Investiții, pentru realizarea obiectivului de investiții ”Reabilitare și dotare Corp Spital Nou C1+C2”.

„Conform legii, pentru obiectivele de investiții propuse a fi finanțate în cadrul programului, altele decât construcțiile noi, beneficiarii predau amplasamentele pe bază de protocol Companiei Naționale de Investiții, pe durata de realizare a investiției. CNI derulează procedurile de atribuire a contractelor de prestări servicii, de execuție de lucrări, în conformitate cu prevederile în vigoare. Până la această dată, CJ Giurgiu a pus la dispoziția CNI acordurile și avizele, expertiza tehnică și cea energetică a imobilului, necesare demarării obiectivului. Menționăm că SJU Giurgiu, precum și terenul aferent aparțin domeniului public al județului Giurgiu, conform HG 968/2002”, se arată în expunerea de motive menţionată.

Conform sursei respective, corpul de clădire Spital nou din cadrul SJU Giurgiu a fost realizat între anii 1985-1993, conform normativelor în vigoare la acea dată, destinația inițială fiind de bloc materno-infantil.

În corpurile de clădire C1, C2, conform destinației actuale de spital județean nu sunt respectate prevederile și normativele actuale cu privire la circuitele funcționale, ceea ce impune recompartimentarea și reabilitarea spațiilor existente pentru a corespunde normelor igienico-sanitare de autorizare, precum și realizarea de dotări cu aparatură medicală, în conformitate cu Normele metodologice privind dotarea obligatorie a cabinetelor medicale aprobate prin Ordinul Ministrului Sănătății nr 153/2003, cu modificările și completările ulterioare.

Proiectul a trecut cu votul majorităţii PSD-ALDE.

Cel de-al doilea proiect de hotărâre adoptat în aceeaşi şedinţă se referă la modificarea Hotărârii nr. 201 din 11 octombrie 2017 a Consiliului Judeţean Giurgiu privind aprobarea proiectului ”Coordonare, acces și forțe comune pentru o regiune mai sigură”.

Proiectul a fost depus de către CJ Giurgiu în cadrul Programului Interreg V-A România-Bulgaria 2014-2020, Axa prioritară 3.
În cadrul proiectului, județul Giurgiu este beneficiar lider și municipalitatea Slivo Pole din Bulgaria este beneficiar 2.
Proiectul a fost depus în regim de competiție cu alte proiecte la nivelul întregii granițe româno-bulgare și a obținut 91 de puncte, primul loc la nivel de graniță în acest moment, având o valoare eligibilă de aproximativ 1 milion de euro.

„Astfel, având peste 85 de puncte, proiectul a trecut direct în etapa de aprobare, celelalte proiecte din cadrul aceleiași axe fiind încă în proces de evaluare. Proiectul are ca beneficiari direcți ISU Giurgiu și Direcția Județeană de Transport, Administrarea Drumurilor Județene și Control Trafic Giurgiu și intenționează să sprijine autoritățile locale cu atribuții în managementul situațiilor de urgență în activitatea de prevenire și răspuns în caz de incendii de pădure și inundații. Proiectul se concentrează asupra unei mai bune capacități de intervenție a părților interesate din regiune prin reducerea semnificativă a timpului de răspuns și pregătirea populației de pe ambele maluri ale Dunării să ia măsurile necesare până la finalizarea operațiunilor”, se arată în expunerea de motive.

Prin acest proiect vor fi achiziționate următoarele:

-Patru vehicule de intervenție rutieră de mare capacitate, pentru asigurarea accesibilității drumurilor județene de către DJT, în cooperare cu ISU Giurgiu, pentru a realiza cu succes deciziile CJ Giurgiu și pentru a desfășura activități comune de reducere a timpului de răspuns în situații de urgență.

-Kituri de comandă- un kit conține două corturi militare, două paturi pliante, două pături, doi saci de dormit, două mese pliante, cinci scaune pliante, două termosuri, cinci lanterne, cinci rucsaci, iar alt kit conține rucsac sac de dormit, radio, lanternă, trusă de prim ajutor, echipament de protecție individuală pentru o singură utilizare și un fluier. ISU le va distribui unităților proprii din județul Giurgiu și le va aloca în funcție de hărțile de risc.

-Şase stații de comunicare pe unde scurte destinate a fi trimise către șase subunități din județul Giurgiu ale ISU, pentru a fi utilizate atunci când alte mijloace de comunicare sunt inoperabile.

De asemenea, în cadrul proiectului, vor fi organizate un atelier de lucru și o masă rotundă ce vor avea ca rezultat elaborarea în comun a unui plan de acțiuni pentru asigurarea accesului rutier în situații de urgență și va propune un set de măsuri în caz de inundații și incendii. Planul de acțiune va conține, de asemenea, cel puțin o revizuire a hărților de risc pentru cele două regiuni.

Vor fi organizate şi tabere de deprindere a supraviețuirii cu șefii serviciilor de voluntari ai localităților din Giurgiu și Slivo Pole, dar vor fi desfășurate și simulări comune în curți, parcuri, pentru deprinderea unor comportamente adecvate ale populației civile și autorităților în situații de urgență.

Valoarea bugetului alocat CJ Giurgiu este de 580.274 de euro.

Consilierii PNL s-au abţinut la vot, dar proiectul a trecut cu votul majorităţii PSD-ALDE.”

 

Noi dotări la Spitalul Judeţean

Consiliul Judetean Giurgiu continua procesul de imbunatatire a serviciilor medicale oferite de Spitalul Judetean de Urgenta prin achizitionarea de aparatura medicala – anunţă reprezentanţii instituţiei, pe pagina oficială a instituţiei.

Astfel, cu ajutorul unei finantari oferite de Ministerul Sanatatii prin proiectul “Reforma sectorului sanitar – Imbunatatirea calitatii si eficientei sistemului sanitar” si cu asigurarea cofinantarii din bugetul propriu al Consiliului Judetean Giurgiu, Spitalul Judetean de Urgenta a fost dotat cu: 3 EKG pentru dotarea sectiilor Medicina interna, Cardiologie si Anestezie si terapie intensiva; 1 cardiotocograf pentru sectia de Obstetrica-Ginecologie- Maternitate; 4 aparate de ventilatie mecanica pentru sectia ATI; 1 defibrilator pentru sectia ATI; 3 monitoare functii vitale penstru dotarea sectiilor ATI, Neurologie si Cardiologie; 1 masina automata de developat pentru Laboratorul de Radiologie si imagistica medicala; 1 ventilator portabil pentru sectia ATI; 1 motor oscilant ortopedie pentru sala de operatii ortopedie si traumatologie medicala; 2 microscoape bonoculare cu oculare pentru Laboratorul de analize medicale; 1 perimetru pentru Compartimentul Oftalmologie; 1 endoscop sinoscop si 1 video laringoscop pentru compartimentul ORL.

Toate aceste echipamente fac parte din planul Consiliului Judetean Giurgiu de a reforma institutional si de a creste calitatea serviciilor oferite de catre institutiile subordonate/deconcentrate de pe raza judetului.

“Accesul giurgiuvenilor la servicii medicale de inalta calitate reprezinta, pentru mine, o prioritate. Si in continuarea mandatului meu de presedinte al Consiliului Judetean Giurgiu, voi continua sa sprijin modernizarea Spitalului Judetean si dotarea cu echipamente medicale de inalta performanta, asa cum am facut si pana in prezent”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Giurgiu Marian Mina.

Managerul Spitalului Judetean de Urgenta Giurgiu a multumit pentru sprijin presedintelui Consiliului Judetean Giurgiu si Ministerului Sanatatii: “Vreau sa multumesc presedintelui Consiliului Judetean Giurgiu si Ministerului Sanatatii pentru sprijinul acordat pentru modernizarea si dotarea spitalului cu aparatura medicala necesara desfasurarii in bune conditii a activitatii din aceasta unitate medicala, toate eforturile noastre fiind in interesul pacientilor”, a declarat Mihaela Rata, managerul Spitalului Judetean de Urgenta Giurgiu.

Activitatea a continuat ”în plin” în luna februarie:

3.000 de europubele noi în judeţ – cea mai recentă decizie a consilierilor judeţeni

Consilierii judeţeni  au aprobat miercuri, în şedinţă ordinară, achiziţionarea a trei mii de europubele în cadrul proiectului „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide în judeţ”.

„În prezent, CJ implementează proiectul „Sistem de Management integrat al deşeurilor solide”, finanţat prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu, şi, conform Ordonanţei de Urgenţă 198 din 2005, beneficiarii proiectelor au obligaţia să constituie acest fond de întreţinere, înlocuire şi dezvoltare”, a precizat Monica Chiriceanu, consilier juridic în cadrul CJ Giurgiu.

Toţi consilierii prezenţi au votat „pentru” achiziţionarea pubelelor, însă liberalii au susţinut că platformele pe care ar trebui să fie amplasate aceste pubele au fost în mare parte distruse, iar amplasarea acestor pubele pe marginea drumurilor creează un aspect dezolant în toate localităţile din judeţ.

„Am văzut aici că este fundamentată numai necesitatea achiziţiei unui număr de trei mii de europubele, în rest nu se face referire la niciun fel de alte investiţii (…) Aceste europubele, care sunt amplasate în diverse localităţi care au deja contracte cu operatorii, sunt pur şi simplu aruncate pe marginea drumului sau în şanţuri, fără să fie amplasate, aşa cum s-a specificat iniţial în proiect, pe acele platforme, care sunt degradate destul de vizibil sau unele dintre ele numai există. Arată dezolant să vezi o pubelă aruncată în şanţ”, a declarat consilierul judeţean liberal Florian Velicu.

Preşedintele CJ Giurgiu, Marian Mina, a replicat că respectivele platforme, realizate de CJ, au fost predate consiliilor locale şi este obligaţia acestora să le întreţină şi să le refacă în caz de nevoie.

„Platformele acelea au fost construite, nu le mai putem construi o dată, cred că intră în responsabilitatea fiecărei unităţi administrativ- teritoriale să refacă acele platforme, nu cred că putem noi, CJ, să le refacem. Sunt şi pubele pe marginea drumului pentru că e greu de colectat, de dus gunoiul de cetăţenii în vârstă, la acele platforme şi s-a găsit soluţia să punem pubele prin comune”, a afirmat Marian Mina.

În această situaţie, consilierul judeţean PNL Georgeta Mihuţ a propus încheierea unor contracte de asociere între CJ şi primăriile din judeţ pentru ca ridicarea gunoiului să se facă „în mod civilizat”.

„Să se facă un contract de asociere între CJ şi primării astfel încât colectarea gunoiului să devină civilizată. Să facem centre mai mari de colectare, să le fie mai uşor maşinilor de ridicat gunoiul”, a afirmat Georgeta Mihuţ.

Continuă dotarea Spitalului Județean. A venit rândul laboratorului!

Consiliul Județean anunță, pe pagina oficială, o nouă realizare ”pe drumul” spre standardizarea europeană. De această dată, este vorba despre dotarea laboratorului:

”Am revenit cu vești bune! Laboratorul de analize medicale al Spitalului Județean de Urgență Giurgiu a fost dotat cu aparatură modernă, de înaltă performanță, pentru ca giurgiuvenii să beneficieze de cele mai bune servicii medicale.

În perioada urmatoare, Consiliul Județean Giurgiu continuă procesul de îmbunătățire a serviciilor medicale oferite de Spitalul Județean de Urgență prin achiziționarea de aparatură medicală.”

Casa Tineretului – preluată, „cu acte-n regulă”, de Primărie

După ce, la începutul săptămânii, Consiliul Local Giurgiu emisese o hotărâre de preluare în proprietatea municipiului a clădirii și terenului Casei de Cultură a Tineretului, în şedinţa de miercuri, 14 februarie, consilierii judeţeni au votat un proiect de hotărâre privind „transmiterea din domeniul public al Judeţului Giurgiu în domeniul public al Municipiului Giurgiu a imobilului „Casa Tineretului”.

Cele două decizii erau necesare pentru ca municipalitatea să iniţieze demersurile în vederea transformării aceastei clădiri nefinalizate într-un Centru Comunitar Integrat, în cadrul “Strategiei de Dezvoltare Locală la nivelul municipiului Giurgiu”- anunţă reprezentanţii Primăriei Giurgiu.

„Aveam administrarea acestei clădiri dată prin hotărâre de consiliu județean. Proprietarul acestei construcții este Consiliul Județean și în urmă cu trei ani ni s-a dat în administrare această investiție neterminată, cu condiția să accesăm un proiect cu fonduri europene și să-l finalizăm.

Dat fiind faptul că cerințele din ghid impun proprietatea asupra acestei clădiri și nu doar administrarea,  a fost necesar ca astăzi să ne întrunim în regim de urgență și să aprobăm o hotărâre de consiliu care să permită Consiliului Județean să ne transmită în proprietate această învestiție nefinalizată” – declara, la finalul şedinţei Consiliului Local, primarul Nicolae Barbu, care mai preciza că, imediat după ce apare hotărârea Consiliului Judeţean, vor începe demersurile de a intabula acest drept de proprietate „și automat să demarăm procedura de licitație (sursele financiare le avem alocate) și să facem proiectul tehnic al acestei constucții, adaptat la cerințele acestei Strategii de dezvoltare locală.”

Modernizarea drumului dintre Chiriacu şi Putineiu, aprobată de consilierii judeţeni

Unul dintre proiectele de hotărâre votate miercuri, în şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Giurgiu, se referă la aprobarea documentaţiei tehnico-economice pentru obiectivul de investiţii „Modernizare DJ 505 Putineiu-Chiriacu”, în faza Proiect tehnic şi detalii de execuţie – anunţă reprezentanţii CJ, pe pagina oficială a instituţiei.

Potrivit expunerii de motive din proiectul de hotărâre respectiv, în cadrul Programului de investiţii publice pe anul 2017 a fost realizată documentaţia tehnico-economică pentru obiectivul menţionat.

În conformitate cu prevederile Legii 215/2001 privind administraţia publică locală, cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul Judeţean aprobă documentaţiile tehnico-economice pentru lucrările de investiţii de interes judeţean.

Proiectul de hotărâre, cu toate informaţiile necesare, poate fi studiat AICI: http://www.cjgiurgiu.ro/…/48581B7C…/$FILE/punctul%20nr.6.PDF

 

Sprijine financiare pentru giurgiuvenii cu probleme

Printre proiectele de hotărâre dezbătute şi aprobate de consilierii judeţeni în cea mai recentă şedinţă extraordinară s-a numărat şi unul ce vizează acordarea mai multor sprijine financiare unor giurgiuveni care suferă de o boală incurabilă sau trebuie să îşi facă urgent anumite analize medicale ori trebuie să fie supuşi unor intervenţii chirurgicale.

Valoarea ajutoarelor este de 80.000 de lei, iar proiectul poate fi studiat AICI:

http://www.cjgiurgiu.ro/…/48581B7C…/$FILE/punctul%20nr.4.PDF

Spitalul Judeţean – „prioritate zero” pentru Consiliul Judeţean. Investiţii şi dotări finanţate în 2017

Preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, Marian Mina, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că o preocupare constantă a CJ în anul care a trecut a fost reabilitarea şi dotarea cu echipamente şi aparatură medicală a Spitalului Judeţean de Urgenţe.

„O să vorbesc despre un subiect mai sensibil, respectiv Spitalul Judeţean Giurgiu, despre care unii spun că nu ar fi fost predat către Compania Naţională de Investiţii, că nu s-ar face nimic la acel spital şi că noi minţim. (…) O să vă arăt anunţul de participare care a fost ridicat pe SEAP, respectiv actualizarea expertizei tehnice pentru Spitalul Judeţean Giurgiu, reabilitare, dotare, corp spital nou, iar săptămâna viitoare va fi urcată şi execuţia”, a afirmat Mina.

El a menţionat dotările cu care CJ a contribuit anul trecut la modernizarea unităţii sanitare.

„Este vorba de procurare echipamente şi aparatură necesară bunei desfăşurări a actului medical şi mă refer la aparate de ventilaţie mecanică pentru dotarea Secţiei ATI, un defibrilator, trei monitoare funcţii vitale pentru dotarea Secţiilor de neurologie, medicină internă şi ATI, o maşină automată de developat pentru laboratorul de radiologie, un ventilator portabil, un motor oscilant ortopedic pentru dotarea blocului operator al Ortopedie, microscoape pentru dotarea laboratorului de analize medicale, o instalaţie de climatizare pentru sala de operaţii, echipamente pentru Secţia de oftalmologie, precum şi alte echipamente şi aparatură medicală”, a exemplificat Marian Mina.

Potrivit şefului CJ, urmează să fie achiziţionate un mamograf şi două ecografe pentru laboratorul de radiologie, truse de endoscopie şi colonoscopie, dar şi paturi pentru dotarea Secţiei ATI.

„Totodată, a fost achitată proiectarea pentru reparaţia capitală la secţia exterioară de la Vadu Lat, precum şi proiectarea pentru reparaţia capitală a pavilionului corpului administrativ din cadrul Spitalului Judeţean Giurgiu, dar au fost făcute şi o serie de reparaţii curente la acoperiş, la clădirea veche a spitalului, lucrări de reabilitare la instalaţiile de apă caldă şi apă rece, finalizarea reabilitării reţelei electrice, precum şi lucrări de amenajare a unor săli de mese şi lucrări de igienizare şi reparaţii la staţia epurare de la Vadu Lat”, a mai menţionat Marian Mina.

El a adăugat că în acest an va fi implementat şi proiectul de modernizare şi extindere a Secţiei UPU a Spitalului Judeţean de Urgenţe Giurgiu.

Ce sume a investit Consiliul Judeţean în Spitalul Giurgiu şi pentru ce?

In conferința de presă susţinută joi, preşedintele Consiliului Judeţean, Marian Mina,  a prezentat o listă cu ultimele lucrări de reparaţii, reabilitare şi modernizare de la Spitalul Județean de Urgență Giurgiu, lucrări ce depăşesc suma de 1,2 milioane de lei.

Pe pagina sa de facebook, preşedintele Mina a detaliat acest subiect:

„Din suma totală de circa 1,2 milioane lei, aproape 400.000 de lei au fost din bugetul Consiliului Judeţean pentru continuarea leasingului financiar pentru echipamentele medicale de înaltă performanţă: Computer Tomograf, RMN şi Roengen cu braţ mobil.
De asemenea, CJ Giurgiu a sprijinit Spitalul Judeţean cu fondurile necesare şi pentru procurarea de echipamente şi aparatură medicală necesară bunei desfăşurări a actului medical în cadrul secţiilor medicale.

În anul 2017 au fost achiziţionate echipamente şi aparatură medicală, după cum urmează: un cardiotocograf pentru dotarea secţiei de Obstretică Ginecologie, patru aparate de ventilaţie mecanică pentru dotarea secţiei ATI, un defibrilator pentru ATI, trei monitoare funcţii vitale pentru Neurologie, Medicină Internă şi ATI, trei hote cu flux laminar pentru dotarea Farmaciei cu circuit închis, Specializare de zi Oncologie Medicală şi a laboratorului de analize medicale.

Lista este completată cu o maşină automată de developat pentru dotarea laboratorului de radiologie şi imagistică medicală, un ventilator portabil pentru ATI, un motor oscilant ortopedic pentru dotarea Blocului Operator Ortopedie, două microscoape binoculare cu onculare pentru Laboratorul de analize medicale, un perimetru pentru dotarea Compartimentului de Oftalmologie, o instalaţie de climatizare pentru sala de operaţii ortopedie, un termostat pentru laboratorul de analize medicale, un endoscop sinuscop pentru ORL, un video laringoscop pentru blocul operator, 2 autoclave pentru Laboratorul de analize, dar şi o maşină de gătit pentru blocul alimentar de la Vadu Lat.
De asemenea, a mai fost achitată proiectarea pentru reparaţia capitală la secţia exterioară Vadu Lat, precum şi proiectarea pentru reparaţia capitală a pavilionului administratic corp C3 din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu.

Consiliul Judeţean a sprijinit SJU Giurgiu cu fondurile necesare procurării unor ansambluri ce trebuiau înlocuite din cauza uzurii şi defectării pentru Computerul Tomograf şi RMN.

În ceea ce priveşte reparaţiile curente, în anul 2017, la nivelul spitalului s-au efectuat lucrări de finalizare a acoperişului la spitalul vechi, lucrări de reabilitare a instalaţiilor reţelei de apă rece şi caldă în spitalul nou, finalizarea reabilitării reţelei electrice, placare, igienizare remediere bloc alimentar şi reparaţii staţie de epurare secţie exterioară Vadu Lat.

Împreună cu specialişti din CJ s-a lucrat pentru tema de proiectare la CNI care, la acest moment, se află în validare la SEAP, amplasamentul fiind predat la CNI pentru corp spital nou, depunerea proiectului modernizare, extindere şi dotare UPU.”

Preşedintele Marian Mina, gazdă pentru principele Radu Duda

Primul popas al principelui Radu Duda în vizita la Giurgiu, marţi, a fost la Consiliul Judeţean, acolo unde s-a întâlnit cu reprezentanţii administraţiei locale.

Preşedintele Marian Mina a fost cel care l-a întâmpinat, iar după finalul vizitei principelui în Giurgiu (vizită ce a mai cuprins o întâlnire cu elevii Colegiului Ion Maiorescu şi o dublă lansare de carte, la Ateneul „Nicolae Bălănescu”), preşedintele Marian Mina notează, pe pagina sa de facebook:

„Am primit astăzi, alături de colegii mei, prefectul Nina Carmen Crişu şi primarul Nicolae Barbu, vizita Excelenței sale, Principele Radu al României, vizită care ne onorează.

În cadrul întâlnirii derulate la Consiliul Județean Giurgiu, i-am adresat un cuvânt de bun venit, asigurându-l de deschiderea noastră totală.

Tot astăzi a avut loc un eveniment de excepție, o dubla lansare de carte regală: albumul „Povestea Castelului Peles” de ASR Principele Radu al Romaniei, si volumul „Margareta. Marturia unui sfert de veac regal” de Sandra Gatejeanu-Gheorghe.”

(va urma)

 

 

 

 

 

 

Comentarii