Ce a însemnat 2018 pentru Consiliul Județean? (VI)

NOIEMBRIE

Consiliul Județean anunță alte ”drumuri bune” în județ!

De această dată, este vorba despre DJ 412, acolo unde miercuri a fost recepționaă lucrarea.

Președintele Marian Mina notează:

”Avem încă un drum judeţean #modern! Astăzi (miercuri, 7 noiembrie) a avut loc recepţia lucrărilor efectuate pe DJ 412 Prundu(DN 41) – Colibaşi.

Investiţiile au fost realizate cu fonduri prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală(PNDL) şi sunt mulţumit de #calitatea acestora.

De asemenea, doresc să vă anunţ că au început lucrările de reabilitare şi modernizare a Drumului Judeţean 151 E, limită judeţ Dâmboviţa- Trestieni. Estimăm ca, până la sfârşitul acestui an, să facem recepţia investiţiilor şi pe acest drum, fondurile fiind asigurate tot prin #PNDL.

#InfrastructurăRutierăModernă
#FapteNuVorbe!”

Încă un drum județean intră în reabilitare…

Un nou proiect de importanta majora pentru judet se concretizeaza.

Presedintele Consiliului Judetean Giurgiu, Marian Mina a semnat astazi, 09.11.2018, contractul de proiectare si executie lucrari pentru obiectivul de investitii “Reabilitare DJ 401 A Bolintin Vale – Palanca, KM 46+765 – KM 50+000, 3,235 KM”.

Durata de executie a contractului este de 19 luni. Astfel, durata de prestare a serviciului de proiectare este de 2 luni de la data emiterii ordinului de incepere a serviciului, iar durata de realizare a lucrarilor este de 17 luni.

Valoarea totala a contractului este de 7.573.715,05 lei.

Modernizarea infrastructurii in judetul Giurgiu este si va fi una dintre prioritatile conducerii Consiliului Judetean – anunță reprezentanții instituției, pe pagina oficială a CJ.

Mai mulți asistenți maternali la Giurgiu, grație fondurilor europene

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Giurgiu, la fel ca şi celelalte 46 de Direcții Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din țară, îşi va extinde reţeaua de asistenţă maternală, în cadrul unui  proiect cu finanţare europeană.

Ministerul Muncii și Justiției Sociale, prin Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, în parteneriat cu cele 47 de Direcții Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din țară, a profitat de oportunitatea oferită de fondurile europene pentru a extinde şi profesionaliza actuala rețea de asistență maternală.

În data de  8 noiembrie 2018, a fost semnat contractul de finanțare pentru proiectul „TEAM-UP: Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor”, depus de către ANPDCA – „Reducerea numărului de copii și tineri plasați în instituții, prin consolidarea rețelei de asistenți maternali”. Proiectul se va derula în sprijinul dezvoltării și profesionalizării actualei rețele de asistenți maternali, care reprezintă una dintre cele mai bune opțiuni pentru asigurarea creșterii și îngrijirii copiilor aflați în sistemul de protecție specială. Proiectul se va derula pe o perioadă de 5 ani și are un buget de 568.985.570 euro.

La nivel de ţară, prin intermediul proiectului, până la sfârșitul anului 2023, actuala rețea de asistență maternală va fi extinsă cu aproximativ 4.000 de persoane și 15.000 de asistenți maternali din sistem vor beneficia de formare profesională continuă.

 

La nivelul judeţului Giurgiu, în decurs de 5 ani, vor fi angajaţi 125 de asistenţi maternali profesionişti (25 asistenţi maternali profesionişti  pe an) iar cei 136 de asistenţi maternali profesionişti angajaţi în prezent la D.G.A.S.P.C. Giurgiu vor urma cursuri de formare profesională continuă.

În cadrul proiectului va fi derulată şi o campanie de informare în vederea atragerii de asistenţi maternali. Totodată,  vor fi dezvoltate şi introduse  instrumente şi proceduri în domeniul asistenţei sociale destinate activităţii asistenţilor maternali, vor fi organizate seminarii  de consultare şi instruire,  va fi creată şi dezvoltată la nivel naţional o platformă digitală, care va conţine module de tip e- learning, module de educaţie digitale şi baze de date relevante pentru reţeaua de asistenţă maternală şi personal specializat din sistem.

Fundația ”Comber”, la final de drum în România

Sâmbătă, sala de ședințe a Consiliului Județean a găzduit o întâlnire între președintele Fundației Comber (fundație ce activează în România de mai bine de 20 de ani), John Mulligan și președintee CJ, Marian Mina, întâlnire la care au fost pezenți, de asemenea, europarlamentarul Ioan Mircea Pașcu, primarul comunei Izvoarele, Silviu Cazacu și conducerea DGASPC Giurgiu.

După 20 de ani în care au sprijinit activ închiderea instituțiilor în care erau instituționalizate persoane cu probleme de sănătate mintală, inclusiv copii, susținând construirea de locuințe protejate în comunitate pentru cei care necesită încă îngrijire și asistență, voluntarii Fudației ”Comber” și-au încheiat activitatea în România și, implicit, și în județul Giurgiu.

Ei au anunțat că toate casele și locuinele protejate construite în județ sunt donate Consiliului Județean, trecând în patrimoniul instituției.

La finalul întâlnirii, președintele CJ, Marian Mina, nota, pe pagina sa de facebook:

”Am avut, astăzi, o întrevedere cu europarlamentarul social-democrat Ioan Mircea Paşcu, vicepreşedinte al Parlamentului European, cu preşedintele Fundaţiei Comber, John Mulligan, şi conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Giurgiu, la sediul Consiliului Judeţean Giurgiu.

Preşedintele John Mulligan a venit în oraşul nostru pentru a anunţa oficial că misiunea fundaţiei irlandeze pe care o conduce s-a încheiat în ţara noastră.

Astfel, şi la Giurgiu, toate casele de tip familial şi locuinţele protejate construite aici de către Comber ne vor fi donate şi vor trece, astfel, în patrimoniul Consiliului Judeţean.

L-am asigurat pe preşedintele Fundaţiei Comber că vom continua munca începută de voluntarii irlandezi, atât din punct de vedere al infrastructurii, cât şi în ceea ce priveşte procesul de dezinstituţionalizare a beneficiarilor sistemului de asistenţă socială. În acest sens, DGASPC Giurgiu va implementa, în perioada următoare, un proiect european pentru extinderea reţelei de asistenţi maternali.

Le mulţumesc celor de la Fundaţia Comber pentru tot ce au făcut în Giurgiu şi sunt convins că ne vor ajuta de fiecare dată când vom avea nevoie de experienţa dumnealor!”

Bani pentru daruri de la Consiliul Județean

100.000 de lei au fost alocați în ședința Consiliului Județean de marți pentru cumpărarea de cadouri ce vor fi oferite, de Crăciun, copiilor ce participă la diverse evenimnete specifice, dar și copiilor și adulților instituționalizați la DGASPC.

Potrivit expunerii de motive ce a însoțit proiectul de hotărâre, este vorba despre 205 copii, 141 de persoane vârstnice, 162 de persoane adulte cu handicap – toate aceste catgorii fiind instituționalizate în unitățile sociale din subordinea DGASPC –  și alți 165 de copii aflați în îngrijirea asistenilor maternali profesioniști.

Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate de voturi.

DECEMBRIE

Problema salariilor angajaților de la DGASPC, rezolvată în ședință de Consiliu Județean

Întârzierea plății salariilor angajaților DGASPC a fost rezolvată vineri, într-o ședință extraordinară a Consiliului Județean, instituție ai cărei reprezentanți anunță, pe pagina oficială:

”În urma tuturor eforturilor depuse de Consiliul Județean Giurgiu pe parcursul anului 2018 pentru asigurarea integrală și la zi a drepturilor salariale ale angajaților DGASPC și în baza prevederilor legale în vigoare, în urma ședinței Consiliul Județean din data de 07.12.2018 a fost posibilă achitarea în aceeași zi a drepturilor salariale aferente lunii octombrie.

Consiliul Județean Giurgiu continuă eforturile în vederea obținerii sumelor necesare achitării drepturilor salariale aferente lunii noiembrie si a contribuțiilor restante.”

Președintele CJ, Marian Mina – explicații despre situația de la DGASPC

”Am convocat, astăzi, o şedinţă de îndată a Consiliului Judeţean Giurgiu. Singurul proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi, în afară de aprobarea procesului verbal al şedinţei anterioare, s-a referit la rectificarea bugetului propriu de venituri şi cheltuieli al judeţului Giurgiu pe anul 2018.

Mai exact, este vorba despre redistribuirea unor sume pentru asigurarea plăţii unei părţi a salariilor angajaţilor din Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Giurgiu. Aşa cum am arătat şi eu şi colegii mei din CJ Giurgiu, dar şi directorul DGASPC, Dan Sima, am făcut #întotdeauna tot ce ţine de noi pentru a asigura cheltuielile în sistemul de asistenţă socială din judeţul nostru!

Problemele care sunt, din păcate, de ani de zile, dar care s-au acutizat în 2018, vin, pe de-o parte din faptul că, de la nivel central, nu au fost reactualizate standardele de cost, iar pe de altă parte, salariile au fost majorate, însă bugetul alocat a rămas acelaşi.

Aşa cum am precizat în şedinţa de astăzi, s-a ajuns aici inclusiv din cauza unei greşeli de calcul la Ministerul Muncii în ceea ce priveşte suma alocată DGASPC Giurgiu.

Aşteptăm, astăzi, ca, în şedinţa de Guvern, să fie adoptate proiectele privind reactualizarea standardelor de cost, respectiv o rectificare pozitivă. Fără sprijinul autorităţilor centrale, conform legii de altfel, ne este imposibil să rezolvăm această situaţie pe care nimeni nu şi-o doreşte.

Vreau să le transmit tuturor angajaţilor DGASPC Giurgiu faptul că îi înţeleg, că nu este vorba despre rea-voinţă din partea autorităţilor judeţene şi că facem, în continuare, tot posibilul pentru a ajunge, cel târziu în luna ianuarie, la zero cu toate restanţele!” – transmite, pe pagina sa de facebook, președintele CJ, Marian Mina.

Consiliul Județean – precizări despre sursa banilor pentru plata salariilor la DGASPC

După ședința de vineri, în care Consiliuln Județean a aprobat redistribuirea unor sume de bani pentru a rezolva problema salariilor restante la DGASPC Giurgiu, au apărut o serie de speculații legate de sursa acestor sume.

Pentru a lămuri acest aspect, reprezentanții instituției au emis un comnicat de presă, în care explică:

”În urma unor dezinformări apărute în spaţiul public pe tema redistribuirii unei sume necesare achitării salariilor angajaţilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Giurgiu, facem următoarele precizări:

-Redistribuirea sumelor defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţului, a fost făcută cu respectarea art. 26 alin. 2 din OUG nr. 101/2018;

-Programul pentru Şcoli al României se referă la cheltuieli care finanţează exclusiv Programul „Lapte, corn, mere”, fiind vorba despre o sursă cu destinaţie specială ce nu poate să finanţeze niciun alt tip de cheltuială la şcolile din judeţul Giurgiu, acestea nefiind sub autoritatea Consilului Judeţean;

-În situaţia în care actul normativ menţionat nu ar fi permis redistribuirea, această sumă ar fi fost returnată la buget, la finele acestui an.

Precizăm că distribuirea şi plata în cazul Programului pentru Şcoli, respectiv „Lapte, corn, mere”, nu sunt afectate.

Totodată, după rectificarea aprobată de Guvernul României, la finele săptămânii trecute, Consiliul Judeţean Giurgiu aşteaptă publicarea, în Monitorul Oficial, a Hotărârii privind alocarea unor sume din fondul de rezervă, inclusiv judeţului Giurgiu. În funcţie de data publicării Hotărârii de Guvern menţionate, se va întruni Consiliul Judeţean Giurgiu în şedinţă pentru adoptarea hotărârii privind rectificarea bugetului şi, în cel mai scurt timp, înainte de finalul acestei săptămâni, vor fi achitate toate datoriile către DGASPC Giurgiu, respectiv salarii nete, contribuţii curente, contribuţii restante, precum şi facturile neachitate la furnizori.

Menţionăm că salariile angajaţilor DGASPC Giurgiu, aferente lunii octombrie, au fost virate încă din ziua de vineri, 7 decembrie, după şedinţa Consiliului Judeţean Giurgiu.

Aşa cum a precizat în şedinţa respectivă preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, Marian Mina, problemele cu plata salariilor şi a contribuţilor la DGASPC Giurgiu au fost cauzate exclusiv de o greşeală de calcul la Ministerul Muncii, deci de nealocarea fondurilor necesare de la bugetul de stat în acest domeniu”.

Consilierii județeni au decis instituirea unei restricții de viteză și tonaj pe podul de la Crevedia

În ședința convocată de îndată miercuri, consilierii județeni au aprobat instituirea unor  restricții de viteză și tonaj, impuse de starea podului de peste Neajlov.

Potrivit documentației ce a însoțit proiectul de hotărâre, DJ 601 traversează râul Neajlov printr-un pod din beton armat, vechi de 60 de ani, aflat în domeniul public al județului Giurgiu din 2002.

În urmă cu 17 ani, a fost realizată o expertiză a podului, rezultând că este nevoie de reparații capitale. Acestea, însă, nu s-au realizat, iar în luna octombrie a acestui an, Inspectoratul Județean de Poliție a transmis Consiliului Județean o adresă oficială, prin care semnalizează existența unor deficiențe majore acolo, solicitând instituirea restricțiilor de viteză și tonaj pe pod.

Pentru remedierea situației și aducerea podului la starea inițială, Consiliul Județean  a demarat achiziția procedurii de expertiză tehnică a podului,  în urma căruia s-a încheiat  un contract de servicii. Expertiza tehnică a stabilit măsurile legale de punere în siguranță a podului și pentru desfășurarea circulației în condiții de siguranță până la începerea lucrărilor de reabilitare.

Cu avizul Poliției, consilierii au decis montarea indicatoarelor de restricție de tonaj maxim 10 t și viteză maximă 5 km/oră, montarea parapetelor direcționale pentru circulația pe un singur sens și amenajarea unui trotuar pietonal.

Start pentru un nou proiect transfrontalier Giurgiu-Ruse

În data de 13 decembrie 2018, ora 10.00, Consiliul Județean Giurgiu a organizat conferința de presă de lansare a proiectului „Investiţii pentru siguranţa rutieră şi îmbunătăţirea conectivităţii între municipalitatea Ruse şi judeţul Giurgiu la reţeaua de transport TEN-T”.

Unitatea Administrativ Teritorială Județul Giurgiu, prin Consiliul Județean Giurgiu, în calitate de partener 2, implementează, începând cu data de 15.08.2018, proiectul „Investiţii pentru siguranţa rutieră şi îmbunătăţirea conectivităţii între municipalitatea Ruse şi judeţul Giurgiu la reţeaua de transport TEN-T” (Investing in Road Safety and Improving the Connectivity of Ruse Municipality and Giurgiu County to TEN-T Transport Network), Cod proiect ROBG-418, Acronim Proiect: ROAD SAFETY AND TEN-T CONNECTIVITY RUSE-GIURGIU.

Proiectul este cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională în cadrul Programului Interreg V-A România – Bulgaria 2014 -2020, Axa prioritară 1: „O regiune bine conectată”.

​Valoarea totală a proiectului este de 6.326.447,21 Euro, din care Valoarea partenerului 2, respectiv a Consiliului Judeţean Giurgiu este de 1.953.948,03 Euro.

Proiectul se implementează în parteneriat cu Municipalitatea Ruse, Bulgaria, în calitate de Partener Leader.

​Perioadă de implementare a proiectului este 15.08.2018 – 14.08.2021

​Obiectivul general al proiectului constă în îmbunătățirea accesibilității și securității rutiere şi îmbunătățirea conectivității între municipalitatea Ruse și județul Giurgiu la reţeaua de transport TEN-T.

​Obiectiv specific: 1.1 – Îmbunătățirea planificării, dezvoltării și coordonării sistemelor de transport transfrontalier pentru conexiuni mai bune la rețeaua de transport TEN-T.

Activitățile derulate de Consiliul Județean Giurgiu în cadrul proiectului sunt următoarele:
✓ Pregătirea proiectului
✓ Managementul proiectului
✓ Furnizarea de echipamente pentru echipa de implementare a proiectului;
✓ Realizarea si furnizarea materialelor de publicitate a proiectului;
✓ Furnizarea de echipamente pentru fluidizarea traficului transfrontalier și creşterea securității rutiere în județul Giurgiu – echipamente de semnalizare rutieră, pentru fluidizarea traficului la frontieră, echipamente de prevenire a accidentelor rutiere și echipament (utilaje) necesar pentru realizarea lucrărilor de întreținere periodică și curentă a drumurilor județene, păstrarea condițiilor bune de drum și asigurarea unui nivel ridicat de fluență și siguranță în trafic prin realizarea de reparații rutiere și executarea lucrărilor de întreținere periodică și curentă pe drumurile județene specifice conectate la rețeaua TEN-T.
✓ Elaborarea unei Strategii comune de securitate a traficului în regiunea CBC Ruse-Giurgiu, cu implicarea activă a tuturor părților interesate relevante din ambele părți ale frontierei – poliția rutieră, poliția de frontieră, departamentele de pompieri și unitățile de protecție civilă, instituțiile relevante din domeniul transporturi și întreținerea drumurilor etc.

Echipamentele achiziţionate în cadrul proiectului vor intra în dotarea Consliului Județean Giurgiu, a Direcţiei Judeţene de Transport, Administrarea Drumurilor Judeţene şi Control Trafic Giurgiu, a Poliției de Frontieră Giurgiu şi a Poliției Rutiere Giurgiu.

Bani pentru consolidarea rețelei de asistenți maternali în județul Giurgiu

Începutul acestei săptămâni a venit cu vești bune pentru Consiliul Județean Giurgiu și DGASPC, instituții ce au fost anunțate că a fost autorizată și rambursată prima tranșă de bani, aproximativ 3 milioane de euro, pentru proiectul „TEAM-UP: Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor”, depus de către ANPDCA – „Reducerea numărului de copii și tineri plasați în instituții, prin consolidarea rețelei de asistenți maternali”.

La Giurgiu, proiectul se va derula pe o perioadă de 5 ani și are un buget de 10 milioane euro.

Județul nostru se alătură celorlalte județe, cu care Ministerul Muncii și Justiției Sociale, prin Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție a încheiat parteneriate pentru a extinde și profesionaliza actuala rețea de asistență maternală.

Măsura face parte din angajamentul luat de Guvernul României pentru continuarea procesului de dezinstituționalizare a copiilor și închiderea tuturor instituțiilor de tip vechi.

Prin intermediul acestui proiect, care are o valoare totală de 568.985.570 Euro,  până la sfârșitul anului 2023, actuala rețea de asistență maternală la nivel național va fi extinsă cu aproximativ 4.000 de persoane și 15.000 de asistenți maternali din sistem vor beneficia de formare profesională continuă.

Ministerul Muncii și Justiției Sociale a mulțumit tuturor președinților Consiliilor Județene și primarilor sectoarelor Municipiului București pentru implicarea de care au dat dovadă, precum și conducerii și specialiștilor din cadrul celor 47 de DGASPC-uri care, alături de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, au făcut ca acest lucru să devina posibil.

Dotări noi la Serviciul de Ambulanță

În ajun de sărbători, Serviciul de Ambulanță Giurgiu s-a ”înnoit” cu cinci autospeciale (ambulanțe) noi, acestea reprezentând o primă tranșă dintr-un total de 17 mașini noi.

Noile ambulanțe sunt achiziționate de Ministerul Sănătății, prin Programul Operațional Regional 2014-2020 “Îmbunătăţirea capacităţii de intervenţie la urgenţele medicale” , program care va continua și anul viitor.

Potrivit directorului Serviciului de Ambulanță Giurgiu, Gabriela Lupu, la Giurgiu a ajuns cel mai mare număr de ambulanțe, ce vor duce la reducerea timpilor de intervenție al cadrelor medicale.

„Mulţumesc pe această cale Ministerului Sănătăţii şi Consiliului Judeţean Giurgiu pentru întreg sprijinul acordat”, a declarat Gabriela Lupu, manager al Serviciului de Ambulanţă Giurgiu.

Patru sectoare ale unor drumuri județene, închise total până la sfârșitul lunii martie

Este decizia luată de consilierii județeni în ședința de miercuri, la solicitarea Direcției Județene de Transporturi.

„Pentru a se evita producerea unor evenimente rutiere grave ce ar putea periclita viața participanților la trafic, asigurarea unui nivel ridicat de siguranţă a traficului, având în vedere că la această dată starea de viabilitate a sectoarelor de drum sus menționate este rea, care se accentuează pe timpul iernii, ținând cont de faptul că traficul pe aceste sectoare de drum este foarte scăzut, se propune aprobarea instituirii măsurii de restricționare totală a circulației, în perioada cuprinsă între data aprobării și 31 martie 2019. Prin adresa nr. 17707 din 18 decembrie 2018, Consiliul Județean Giurgiu a înștiințat Inspectoratul de Poliție al Județului Giurgiu privind instituirea de restricții totale de circulație pe sectoare de drumuri județene menționate anterior, solicitându-se avizul în conformitate cu prevederile legale în vigoare”, se arată în documentele ce însoțesc proiectul de hotărâre aprobat de consilieri cu unanimitate de voturi.

Prin urmare, până la 31 martie 2019, vor fi închise următoarele tronsoane de drum:

– DJ 503 pe sectorul cuprins între km 7+900 – km 28+000 (intersecția DJ 503A și DC 118 în localitatea Toporu);

-DJ 503 A pe sectorul cuprins între km 26+960 – km 30+100 (localitatea Răsuceni-limită județ Teleorman)

– DJ 504 pe sectorul cuprins între km 19+780 și km 30+000 (localitatea Putineiu – limită județ Teleorman);

– DJ 506A pe sectorul cuprins între km 14+000 și km 18+530 (localitatea Toporu – limită județ Teleorman).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii