Ce a însemnat 2018 pentru Consiliul Județean? (III)

MAI

Direcția Județeană de Transport – printre beneficiarii unui nou proiect transfrontalier derulat de Consiliul Județean

Consilierii județeni au aprobat, în ședința de vineri, proiectul ”Investiții pentru siguranța rutieră și îmbunătățirea conectivității între municipalitatea Ruse și județul Giurgiu la rețeaua de transport TEN-T”, proiect finanțat prin Programul INTERREG V-A România-Bulgaria 2014-2020.

Proiectul prevede furnizarea de echipamente pentru monitorizarea traficului transfrontalier și a securității rutiere în județul Giurgiu, echipamente de semnalizare rutieră, echipamente de monitorizare a traficului la frontieră, echipamente de prevenire a accidentelor rutiere și echipament necesar realizării lucrărilor de întreținere periodică și curentă a drumurilor județene.

În proiect sunt implicate următoarele organizații: Municipalitatea Ruse, Consiliul Județean Giurgiu, Direcția Județeană de Transport, Administrarea Drumurilor Județene și Control Trafic Giurgiu, Inspectoratul Teritorial de Poliție de Frontieră Giurgiu și Inspectoratul de Poliție al Județului Giurgiu – Serviciul Rutier.

Perioada de implementare a proiectului este de 3 ani, bugetul total eligibil fiind de 6,326,447 euro – notează reprezentanții Consiliului Județean, pe pagina oficială a instituției.

Ce legătură este între Consiliul Județean Giurgiu și securitatea cibernetică în aviația civilă?

Consiliul Județean Giurgiu – prezent la Summit-ul pentru Europa, Orientul Mijlociu și Africa, pe tema Securității Ciberneticii în aviația civilă – anunță reprezentanții instituției, a pagina oficială a CJ Giurgiu.

La invitația Uniunii Naționale a Consiliior Județene din România, Consiliul Județean Giurgiu este reprezentat la evenimentul care se desfășoară la Palatul Parlamentului de Muzeul Județean ”Teohari Antonescu” și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Giurgiu.

Meșteri populari își vor prezenta lucrările la standul expozițional. De asemenea, vizitatorii vor avea ocazia să vadă costume populare specifice zonei, dar vor avea parte și de un spectacol oferit de ansamblul de dansatori.

Summit-ul pentru Europa, Orientul Mijlociu și Africa, pe tema Securității Ciberneticii în aviația civilă este un eveniment care reunește un număr aproximativ de 300 de participanți, reprezentanți ai statelor membre, înalți oficiali internaționali, precum și decidenți privind politicile din domeniu.

Având în vedere că sărbătorim Centenarul Marii Uniri, organizatorii consideră că acest eveniment reprezintă o bună oportunitate de promovare a imaginii și tradițiilor românești, UNCJR fiind invitată să organizeze în cadrul acestui eveniment un stand de prezentare pe tema portului național, a tradițiilor și obiceiurilor specifice diferitelor județe.

Consiliul Județean susține educația prin teatru pentru elevii giurgiuveni pe tema anticorupției

Serviciul Judetean Anticoruptie Giurgiu și Consiliul Judeţean Giurgiu au demarat seria de activități de educație a tinerei generații în spiritul integrității, respectiv, educarea anticorupție prin teatru a elevilor de cls. a XI a și a XII a prin susținerea de reprezentații cu spectacolul ȘANTAJ de Ludmila Razumvovska, în regia lui Cosmin Crețu.

Spectacolul „Șantaj”, de Ludmila Razumovskaia, în regia lui Cosmin Creţu, a avut premiera în data de 12 octombrie 2016, la Teatrul „Tudor Vianu” din Giurgiu, primul spectacol din seria inițiată de Serviciul Județean Anticorupție Giurgiu și Consiliul Județean Giurgiu a fost organizat pentru elevii Liceului Tehnologic Udriște Năsturel Hotarele, luni  07.05.2018, începând cu ora 1200.

56 de elevi au vizionat piesa de teatru “Șantaj” jucată de actorii Teatrului Tudor Vianu Giurgiu, piesă cu un puternic mesaj, având în vedere că însăși subiectul piesei este parte din realitatea elevilor de clasa a XII-a: Conflictul dintre generații.

Virginia Vasilache (Elena Sergheevna), Teodora Daiana Păcurar (Lida), Mihai Hurduc (Volodea), Sebastian Ghiţă (Vitea) şi Şerban Chiţu (Pavel) dau viaţă personajelor acestei piese care nu e nici pe departe o comedie. Dimpotrivă, e un strigăt de ajutor, un semnal de alarmă împotriva răului ce proliferează sub orice formă. Situaţiile sunt recognoscibile, par să treacă uneori şi dincolo de scenă.

Bacalaureatul este un examen greu pentru care trebuie să înveți mult și există chiar pericolul să îl pici! În scopul de a schimba lucrările de la bacalaureat cu unele deja făcute de acasă, un grup de liceeni încearcă să o șantajeze pe diriginta lor. Dar aceasta e o persoană mai puternică și mai curajoasă decât credeau ei și rezistă încercărilor lor de șantaj.

Elevii participanți au abordat teme de combatere și prevenire a corupției cu reprezentanții Serviciului Județean Anticorupție Giurgiu și au primit materiale informative.

Evenimentul este organizat în parteneriat de Consiliul Județean Giurgiu, Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Giurgiu, Inspectoratul Școlar Județean Giurgiu cu sprijinul Teatrului Tudor Vianu Giurgiu.

În vederea implementării Sistemului de management anticorupție la nivelul Consiliului Județean Giurgiu, conform prevederilor  HG nr. 583/2016 privind aprobarea Strategiei naţionale anticorupţie pe perioada 2016-2020, coroborat cu prevederile Ordinului nr.400/2015 pentru aprobarea Codului controlului intern managerial al entităților publice, cu modificările și completările ulterioare, Consiliul Județean Giurgiu are în implementare Protocolul de colaborare încheiat cu Direcția Generală Anticorupție, în vederea derularii de activități ce au drept obiectiv promovarea unor mesaje cu conținut informativ-preventiv anticorupție și pentru diversificarea canalelor de informare a societății civile.

Colaborarea de peste un deceniu între Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Giurgiu și Consiliul Județean Giurgiu reprezintă una dintre bunele practici recunoscute la nivel național, din perspectiva prevenirii și combaterii corupției, bună practică inclusă în Harta interactivă a bunelor  practici identificate în domeniul prevenirii corupției, instrument dezvoltat de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene. http://www.mdrap.ro/harta-interactiva-

450.000 de euro pentru instruirea funcționarilor din Giurgiu și Ruse

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, Lucian Corozel, a declarat, miercuri, că instituţia pe care o reprezintă derulează, împreună cu Prefectura Districtului Ruse şi Primăria Tenovo din Bulgaria un proiect comun transfrontalier, în valoare de 450.000 euro, pentru instruirea personalului din cele trei instituţii publice.

„Încă din anul 2013 a fost încheiată între Judeţul Giurgiu şi Districtul Ruse, Bulgaria, o înţelegere de cooperare în baza căreia părţile vor coopera în domeniile: infrastructură, dezvoltare economică şi socială, sănătate, educaţie, cultură, comunicaţii şi informatică, administrativ şi turistic, conform priorităţilor din viitorul program de cooperare transfrontalieră. Deoarece între cele două administraţii există încă multe diferenţe, CJ Giurgiu şi Districtul Ruse au considerat necesar să se cunoască mai bine, să depăşească problemele comune şi să creeze cadrul pentru a dezvolta proiecte viitoare împreună şi astfel a fost câştigat şi s-a semnat în data de 19 mai 2017 în cadrul Programului Interreg V-A Romania Bulgaria, Axa prioritara 5 – O regiune sigură, Obiectivul specific 5.1 Sporirea capacităţii de cooperare şi eficienţei instituţiilor publice în context CBC şi un proiect transfrontalier de instruire pentru administraţia judeţului Giurgiu şi Districtului Ruse, proiect în care CJ Giurgiu are ca parteneri Prefectura Districtului Ruse şi Primăria Municipalităţii Tenovo, Bulgaria”, a declarat miercuri vicepreşedintele CJ, la conferinţa de lansare a programului de instruire.

Proiectul se derulează pe o perioadă de 24 de luni.

Obiectivele proiectului sunt creşterea capacităţii de cooperare şi profesionalizarea personalului între cele trei autorităţi publice, precum şi dotarea cu echipamente IT.

Consiliul județean continuă lucrările pe drumurile județene

Unul din drumurile pe care se lucrează în aceste zile este DJ 412, iar lucrările de aici au fost ”inspectate” vineri de președintele CJ, Marian Mina, care notează, pe pagina sa de facebook:

”Am promis, #facem!

Unul dintre drumurile judeţene giurgiuvene aflate, în această perioadă, în plin proces de reabilitare şi modernizare este şi DJ 412, tronsonul Vărăşti – limită judeţ Călăraşi.

Am mers personal, astăzi, ca să văd cum se desfăşoară lucrările şi sunt mulţumit! Sunt convins că investiţia va fi finalizată în termenul stabilit.

Fondurile sunt asigurate din bugetul Consiliului Judeţean Giurgiu!”

Consiliul Județean și Prefectura – mai aproape de tineri. Un nou concurs dedicat elevilor, organizat de cele două instituții

Joi, 24 mai 2018, la ora 12 la sediul Inspectoratului Școlar Județean Giurgiu se va desfășura concursul județean “PREFECT PENTRU O ZI,” și „PREȘEDINTE PENTRU O ZI LA CONSILIUL JUDEȚEAN GIURGIU”.

Acest concurs este organizat de Instituția Prefectului Județul Giurgiu și Consiliul Județean Giurgiu în ideea de a sprijini tinerii care doresc să cunoască instituțiile publice ale județului, să vadă din interior în ce constă funcția de prefect și funcția de președinte de consiliu.

În urma jurizării lucrărilor se vor acorda premii și diplome de participare.

Câștigătorii locurilor I vor participa la o zi de muncă alături de Prefectul Județului Giurgiu și Președintele Consiliului Județean Giurgiu pentru a înțelege responsabilităţile unui lider cu atribuţii la nivel județean – anunță reprezentanții Consiliului Județean.

IUNIE

Două şcoli şi un drum local, inaugurate în comuna Schitu

Două unităţi şcolare din comuna Schitu, reabilitate şi modernizate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) 1, au fost inaugurate marţi, 5 iunie 2018.
Este vorba despre Şcoala Primară nr.1 Cămineasca şi Şcoala Primară „Florin Niculescu” din Bila.
Inaugurarea a avut în prezenţa autorităţilor locale şi judeţene, a reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Giurgiu, a cadrelor didactice, dar şi a elevilor din cele două localităţi.
În aceeaşi zi a fost tăiată panglica şi pentru cei 5,81 km de drum de interes local, asfaltaţi în satele Cămineasca şi Bila. Şi acest drum a fost realizat prin fonduri alocate de către Ministerul Dezvoltării, prin PNDL 1, valoarea investiţiei fiind de 5.374.936 lei, din care 1.284.864 lei a reprezentat cofinanţarea de la bugetul local.

„Astăzi am inaugurat trei obiective în comuna Schitu, doua şcoli şi un drum. Urmează alte proiecte finanţate prin PNDL 2: asfaltarea drumurilor, modernizarea iluminatului public, dispensar, apa – canal şi şcoala din satul Vlaşin.
Vreau să remarc preocuparea domnului primar faţă de educaţie, de copii, mă bucur foarte mult că a investit în acest domeniu. Avem copii mulţi, frumoşi, acum mai rămâne doar să înveţe.
Şcoala din satul Bila este construită în anul 1920, până la acestă modernizare a fost reparată doar superficial.

Am tot spus că educaţia este una dintre priorităţile noastre, astăzi aveţi dovada cea mai bună că ne respectăm promisiunile. Vor fi foarte multe obiective inaugurate anul acesta în judeţul Giurgiu: şcoli, grădiniţe, dispensare, drumuri. Trebuie să-i mulţumim preşedintelui Niculae Bădălău, pentru că s-a zbătut foarte mult pentru aceste proiecte din judeţul nostru. Sunt 191 de proiecte ce se vor implementa în judeţul Giurgiu. Primarul Ionel Paşol este unul dintre primarii noştri de frunte. Ştiţi proverbul: ”Omul sfinţeşte locul „, acest lucru se vede în comuna Schitu.”, ne-a declarat Marian Mina, preşedintele Consiliului judeţean.

„Am dus o muncă continuă, însă ne-a ajutat foarte mult Guvernul României, prin alocarea de fonduri, prin aceste programe de dezvoltare locală. Am avut sprijinul senatorului Niculae Bădălău, al preşedintelui Consiliului judeţean, Marian Mina. Astfel, astăzi, putem să spune fericiţi că am făcut ceva pentru locuitorii din comuna noastră.

Tot astăzi am inaugurat şi un drum, un proiect în valoare de 53 de miliarde, 4 km în satul Cămineasca şi 1,8 km în satul Bila. Am rezolvat astfel încă puţin problema drumurilor din comuna Schitu. Suntem într-o fază avansată şi cu alte proiecte, care vor demara în scurt timp”, ne-a spus Ionel Paşol, primarul comunei Schitu.

Consiliul Județean continuă modernizarea drumurilor

”Fapte, nu vorbe goale! Modernizăm infrastructura rutieră a judeţului Giurgiu şi, aşa cum am arătat, se lucrează simultan pe mai multe drumuri judeţene.

Astăzi, am mers pe DJ 412, pe tronsonul Prundu-Colibaşi, pentru a verifica stadiul investiţiei. Sunt mulţumit de lucrare şi sunt convins că va fi finalizată în termenul stabilit!

Fondurile sunt de la Ministerul Dezvoltării şi trebuie să precizez că, pentru acest drum exista, încă din 2010, un contract care a zăcut în unele sertare până acum, când, alături de preşedintele Niculae Bădălău, am reuşit să obţinem finanţare şi-am dat undă verde investiţiei!” – notează miercuri, pe pagina sa, președintele Consiliului Județean, Marian Mina.

Concurs de teatru… anticorupție

Consiliul Județean Giurgiu în parteneriat cu Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Giurgiu, Teatrul Tudor Vianu, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Giurgiu, organizează concursul de piese de teatru într-un act pe teme anticorupție „Curat murdar, coane Fănică”.

 

Concursul este adresat tinerilor cu vârsta între 15 și 18 ani împliniți în cursul anului 2018 și se va desfășura după următorul calendar:

– 16 iulie 2018: ultima zi de trimitere prin poștă/primire a pieselor la Secretariatul teatrului (cel târziu ora 16,00);

– 17 iulie – 14 septembrie 2018: jurizarea pieselor;

– 1 octombrie 2018: anunțarea rezultatelor.

– 26 noiembrie 2018: premiera spectacolului cu piesa câștigătoare a concursului.

 

Piesa desemnată câștigătoare a concursului va fi montată la Teatrul Tudor Vianu cu elevii Școlii de teatru și va fi prezentată în premieră absolută în data de 26 noiembrie 2018.

Detalii privind înscrierea pieselor în concurs se regăsesc în Regulamentul concursului, la următorul link:/portal/giurgiu/primarie/stiri.nsf/0/210793A1F0833CC3C22582B0002A1196/$FILE/Regulament concurs scenarii_25052018_REV.pdf

Remedieri pe Drumul Județean 411, aprobate de consilierii județeni

Consilierii judeţeni au aprobat marţi, în şedinţă ordinară a Consiliului Judeţean Giurgiu, un proiect de hotărâre pentru remedierea degradărilor constatate la reabilitarea şi modernizarea DJ 411 limită judeţ Călăraşi, proiect realizat în cadrul POR 2007- 2013 şi pentru care a fost reziliat contractul de lucrări cu executantul ca urmare a neîndeplinirii obligaţiilor contractuale.

„În cadrul Programului Operaţional Regional 2007- 2013 (…) Consiliul Judeţean Giurgiu a implementat proiectul de reabilitare şi modernizare a DJ 411 limită judeţ Călăraşi, care trece prin localităţile Hotarele, Isvoarele, Teiuşu, Mironeşti, Comana, Budeni, Brăniştari, Călugăreni, Crânguri, Singureni, Iepureşti, Bulbucata, Podu Doamnei, Clejani – DN 61. Astfel, Consiliul Judeţean Giurgiu a încheiat cu Romstrade, lider de asociere în calitate de executant, contractul de lucrări 217 din 2011 ce a fost reziliat în baza hotărârii Consiliului Judeţean Giurgiu nr. 35 din 22 iulie 2016, ca urmare a neîndeplinirii obligaţiilor contractuale de către executant. Ulterior s-au achiziţionat servicii de expertiză tehnică pentru verificarea calităţii execuţiei lucrărilor şi s-a întocmit expertiza tehnică în baza căreia a fost achiziţionat serviciul de proiectare pentru stabilirea soluţiilor de remediere a degradărilor, încheindu-se un alt contract de servicii în anul 2018 cu un alt constructor pentru remedierea degradărilor constatate la lucrările executate, documentaţie avizată de către comisia tehnico-economică a Consiliului Judeţean în iunie 2018”, a declarat coordonatorul compartimentului tehnic din cadrul CJ Giurgiu, Camelia Toma.

Potrivit acesteia, valoarea totală a proiectului tehnic de remediere a lucrărilor constate la DJ 411, inclusiv TVA, este de 1.392 mii lei pentru remedierea lucrărilor la drum, poduri, asistenţă tehnică de şantier şi dirigenţie.

Proiectul de hotărâre a fost votat în unanimitate de către toţi cei 31 de consilieri ai CJ Giurgiu.

(va urma)

Comentarii