Bugetul judeţului din 2020, mai mic cu 10 mil. Euro, comparativ cu anul trecut

Consilierii judeţeni au aprobat vineri, în şedinţă ordinară, bugetul propriu de venituri şi cheltuieli al judeţului Giurgiu şi bugetul de venituri şi cheltuieli al instituţiilor publice finanţate integral sau parţial din venituri proprii şi subvenţii pe anul 2020, precum şi repartizarea sumelor pentru echilibrare pe unităţi administrativ-teritoriale.

„Pentru bugetul propriu de venituri şi cheltuieli al judeţului Giurgiu au fost alocate următoarele sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţului, respectiv 19.064 mii lei, sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale – 47.741 mii lei, alocări directe din impozitul pe venit încasat, respectiv cota de 14% – 23.456 mii lei, sume alocate din cota de 14% – 3.518 mii lei şi sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale – 7. 656 mii lei, rezultând un total de 101.435 mii lei. Vreau să menţionez faptul că la cheltuielile de personal acestea sunt asigurate în proporţie de 55% pe parcursul execuţiei bugetare, luând în calcul şi cele două spitale judeţene, iar cheltuielile materiale sunt asigurate în proporţie de 68 la sută faţă de necesarul pe întregul an”, a anunţat directorul executiv al CJ Giurgiu, Florentina Stănculescu.

Preşedintele CJ Giurgiu, Marian Mina a declarat că bugetul de anul acesta este cu „aproximativ zece milioane de Euro mai mic faţă de bugetul de anul trecut”.

În ceea ce priveşte repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a fondului constituit la dispoziţia CJ şi repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale, consilierii judeţeni liberali au spus că sunt unele comune care au primit sume foarte mici.

„Am observat că sunt unele unităţi administrative teritoriale care au primit sume mici, chiar foarte mici, iar alte primării, sume destul de consistente. De la 250.000 de lei cea mai mică sumă repartizată unei comune şi până la un milion de lei cea mai mare sumă alocată unei comune. În afară de o singură comună, observ că primarii PNL au primit cele mai mici sume’, a declarat consilierul judeţean liberal Dumitru Gavrilă.

Şi consilierul judeţean liberal Nicuşor Iacob a declarat că Primăria Bolintin Deal, care are un excedent mare din venituri, pare mereu „pedepsită” la echilibrarea bugetului pentru că „primeşte cele mai mici sume”.

„Primăria Bolintin Deal a primit bani mai puţini pentru că are un excedent foarte mare, pentru că veniturile proprii sunt foarte, foarte mari şi pentru că nu are proiecte. Restul primăriilor ale PNL sunt comune foarte, foarte mici, ca exemplu Cosoba şi Săbăreni, care nu au cofinanţări şi nu au proiecte europene în derulare şi am preferat să ţin cont de acele primării care derulează proiecte. Alt exemplu, comuna Frăteşti este singura comună din judeţ care nu are niciun proiect pe niciun program, nici european, nici pe bani guvernamentali. Acum, la echilibrare am ţinut cont de proiecte(…) Am înţeles că e nevoie de suplimentarea sumei la Ghimpaţi, aşa că voi accepta suplimentarea sumei alocate cu 100.000 de lei la Ghimpaţi, sumă care va fi luată de la Mihăileşti, pentru că aşa consider eu şi pentru că la Mihăileşti bugetul e folosit să-şi plătească garda personală de poliţie locală, să-şi astupe gropile ilegale de gunoi, nu are proiecte pe fonduri europene, are şi puţin excedent şi trebuie să apreciaţi că nu iau de la o comună a PNL”, a declarat preşedintele CJ Giurgiu, Marian Mina.

În final, consilierii judeţeni au votat bugetul de venituri şi cheltuieli şi repartizarea sumele de echilibrare cu amendamentul propus de preşedintele CJ Giurgiu, Marian Mina.

La şedinţa CJ Giurgiu au fost prezenţi 28 dintr-un total de 31 de consilieri judeţeni.

Comentarii