Au vrut să dea mită la vamă și au ajuns după gratii

Ca urmare a activităţilor de urmărire penală efectuate de ofiţeri de poliţie judiciară ai Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Giurgiu, procurorul competent din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a doi inculpaţi, pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi trafic de migranţi şi a unui al treilea inculpat, sub control judiciar, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de migranţi.

Dosarul penal a fost constituit ca urmare a denunţului formulat la Serviciul Judeţean Anticorupţie Giurgiu de către un agent de poliţie de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu.

În fapt, la data de 18 august a.c., în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu controlând un autocar al unei firme de transport persoane pe relaţia Grecia – România, la intrarea în România, poliţistul a depistat doi cetăţeni sirieni, ascunşi în compartimentul de odihnă al şoferilor, care intenţionau să intre în mod fraudulos pe teritoriul României.

În acest context, cei doi şoferi ai autocarului au oferit cu titlu de mită poliţistului de frontieră suma de 1.000 de euro, pentru a nu dispune măsurile legale de constatare a infracţiunii de trafic de migranţi şi pentru a le permite continuarea călătoriei cetăţenilor sirieni, situaţie pe care agentul de poliţie a sesizat-o Serviciului Judeţean Anticorupţie Giurgiu.

Ca urmare, a fost constituită echipa operativă, coordonată de procuror, care l-a surprins în flagrant pe unul dintre şoferi, în timp ce remitea suma sus-menţionată poliţistului de frontieră.

Prin extinderea cercetărilor s-a stabilit că la activitatea infracţională a participat şi un ghid din cadrul societăţii de transport internaţional de persoane, care avea rolul de a-i ascunde pe cei doi cetăţeni sirieni în momentul tranzitării punctelor de trecere a frontierei de pe traseu.

Din cercetări a mai rezultat faptul că cei doi cetăţeni sirieni au fost preluaţi din Grecia şi, în schimbul sumei de 1.500 de euro remisă celor trei inculpaţi, au călătorit către România, cu autocarul societăţii la care erau angajaţi aceştia.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Comentarii