Aronia – subiectul unei noi întâlniri a Grupului Comun de Lucru al Agricultorilor din Giurgiu și Ruse

Aronia sau scoruşul negru, o plantă cu puternică acţiune antioxidantă, originară din regiunile reci ale Americii de Nord, a fost aclimatizată în judeţul Giurgiu, fiind înfiinţată o plantaţie la Slobozia, printr-o investiţie în valoare de aproape 600.000 de euro.

Administratorul firmei care a înfiinţat plantaţia, Ion Drîstaru, a detaliat, în cadrul întâlnirii Grupului Comun de Lucru al agricultorilor din Giurgiu şi Ruse, Bulgaria, că proiectul este implementat cu sprijin acordat de FEADR, în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, fiind construit în jurul a două obiective principale, respectiv înfiinţarea plantaţiei de aronia pe o suprafaţă de peste 31 de hectare în sistem superintensiv şi ecologic, cu o densitate de 2.286 de arbuşti pe hectar, şi construirea unui spaţiu de depozitare a fructelor, iar sistemul de irigaţii fiind realizat prin picurare.

„Aronia este un arbust cu o înălţime de maximum doi metri, originar din regiunile reci ale Americii de Nord, fiind un fruct cu puternice proprietăţi antioxidante’, a menţionat Ion Drîstaru.

El a spus că a ales o astfel de cultură din cauza calităţilor fructelor, care pot fi consumate ca adjuvant în multe boli degenerative, cancer sau boli de inimă, şi care ajută la încetinirea îmbătrânirii. Conform lui Drîstaru, astfel de culturi pot fi înfiinţate în toată partea de sud a judeţului Giurgiu, ca urmare a existenţei unor suprafeţe întinse de teren agricol, dar şi în Districtul Ruse, Bulgaria.

La rândul lor, specialiştii bulgari au prezentat o investiţie recentă în Districtul Ruse, respectiv o cooperaţie agricolă care realizează peleţi din paie. Directorul executiv al Euroregiunii Danubius, Lili Ganceva, a explicat că „aceşti peleţi au capacitatea de a absorbi umezeala, iar fermele de păsări care le folosesc au eliminat dermatita”.

La întâlnirea GLAC au mai participat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, Lucian Corozel, specialişti în agricultură şi fermieri din Giurgiu şi din Ruse. În încheierea schimbului de experienţă privind cele mai recente investiţii în agricultură, participanţii au vizitat ferma din Slobozia ce a înfiinţat cultura de aronia.

www.agerpres.ro

Comentarii