9 martie – Sfinții 40 de mucenici. Ce e interzis în această zi?

Sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici cade în fiecare an pe 9 martie. Pomenirea celor 40 de sfinți din Sevasta a dat naştere multor obiceiuri frumoase, bărbaţii fiind în centrul atenţiei.

Conform tradiţiei creştine, sfinţii martiri au fost 40, însă după cea geto-dacică au fost 44, atâtea fiind şi zilele dintre 9 Martie şi 23 Aprilie. Folcloristul Simion Florea Marian a tiparit o legendă, din Fratautul Vechi – Moldova, unde se vorbeşte de ziua celor 44 de Sfinţi.

Potrivit tradiţiei populare, femeile fac în această zi mucenici în formă de opturi. Aceştia sunt duşi la biserică pentru a fi binecuvântaşi, iar apoi sunt consumaţi în familie.

În ziua mucenicilor, în credinţa populară, se deschid mormintele şi porţile Raiului, iar gospodinele fac, în cinstea Sfinţilor Mucenici 40 de colaci numiţi sfinţi, mucenici sau brădoşi. În Moldova, aceştia au forma cifrei 8, o stilizare a formei umane, şi sunt copţi din aluat de cozonac şi apoi unşi cu miere şi nucă.

În Dobrogea, se păstrează aceeaşi formă numai că mucenicii sunt mai mici şi sunt fierţi în apă cu zahăr, scorţişoară şi nucă, simbolizând lacul în care au fost aruncaţi Sfinţii Mucenici.

 În Bucovina, oamenii bat câte o mătanie pentru fiecare sfânt ucis la Sevasta, pentru a dobândi mulţi ani sănătoşi. Tot în acestă zonă a ţării bărbaţii obişnuiesc să meargă pe 9 martie la pescuit. Cel ce va prinde 40 de peşti şi va reuşi să înghită unul viu, va avea noroc tot anul. De aceea se spune că e bine să se şi mănânce 40 de peştişori fierţi sau copţi pe jar. Tot acum se arde gunoiul din curte, iar tinerii sar peste foc pentru a avea parte de sănătate. În acelaşi timp se afumă şi gospodăria, cu o cârpă arsă, pentru a fi ferită de rele. 9 martie este cea mai bună zi pentru a începe aratul.

Se spune că tot ce e semănat în această zi o să rodească de 40 de ori mai mult, iar cine nu respectă sărbătoarea va suferi 40 de zile.

www.realitatea.net

Comentarii