25 martie – Buna Vestire. Tradiții și obiceiuri

Buna Vestire, una dintre cele mai mari sărbători creștine, este celebrată de creștinii ortodocși în data de 25 martie a fiecărui an, dată care anul acesta este luni, în amintirea momentului în care Fecioara Maria a fost anunțată de Arhanghelul Gabriel că va concepe și va deveni mama lui Iisus din Nazaret.

Cei mai mulți creștini slăvesc această sărbătoare a Bunei Vestiri pe data de 25 martie, fiind vorba de un calcul exact de nouă luni, înainte Crăciunului, când este sărbătorită nașterea lui Iisus. Potrivit evangheliei după Luca 1:26, Buna Vestire a avut loc „în a șasea lună” a sarcinii Elizabetei, mama lui Ioan Botezătorul.

Tradiții și obiceiuri de Buna Vestire 2019

Tradițiile de Bună Vestire sunt speciale în România și diferă de la zonă la zonă. Astfel, pentru a avea roade bogate în livezi, pomii se amenințau cu toporul și se stropeau cu țuică. Tot azi, gospodarii din Maramureș adună lucrurile de prisos de prin curți și le ard. Ritualul, cunoscut sub numele Noaptea focurilor, e practicat în fiecare casă din Marasmureș.

Tradiția mai spune că în cazul în care primul cântec al cucului era auzit pe nepusă masa, în spatele omului, acesta era un semn rău: „Cucu-n spate mi-a cântat/ și moartea m-a săgetat!”. Un alt obicei vechi spune că în această zi este bine să numeri de câte ori își cântă cucul numele, număr care ar descoperi câți ani mai avem de trăit.

În mediul rural, băieții și fetele îl întrebau pe cuc când se vor căsători: „Cucule voinicule/ Câți ani îmi vei da/ pan’ m-oi însura (mărită)?” Dacă se întâmplă că după rostirea acestor cuvinte, cucul să cânte, cântecul său semnifica faptul că mai au un an de astepare. Dacă însă, cucul tăcea, aceasta era un semn că avem de-a face o căsătorie în scurt timp. În plus, cracă pe care a cântat cucul de ziua sa, era tăiată și pusă în scăldătoarea fețelor, în speranța că flăcăii le vor face curte.

 

Comentarii